Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

28. 01. 2020. 16:40 >> 17:35
14

DAČIĆ SAOPŠTIO

Srbija će se recipročno odnositi prema potezima Crne Gore

Srbija će se recipročno odnositi prema svim potezima Crne Gore, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je, komentarišući sastanak koji je u ponedjeljak hitno sazvao predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić povodom pogoršane situacije u regionu, a naročito u Crnoj Gori, kazao da je sastanak sazvan naročito posle incidenta, odnosno napada na mladića u Podgorici koji je pokazao tri prsta, nakon čega je prebijen.

"Nadležni državni organi su se obratili crnogorskim državnim organima za informaciju o kakvom se incidentu radi, da li je riječ o etničkom, da li su motivi etnički, odnosno da li je riječ o nasilju prema Srbima, jer ne vjerujem da je taj mladić mogao da ugrozi više desetina ili stotina ljudi sam, jedino ukoliko to ugrožavanje nije podizanje tri prsta", kazao je Dačić, prenosi Tanjug.

Govoreći o recipročnim mjerama, on je dodao da je Ministarstvo spoljnih poslova uskratilo ministru savjetiku u crnogorskoj ambasadi u Beogradu prisustvo na sastancima u državnim institucijama.

"Ako neko misli da Srbija neće reagovati, nemoj to da misli", rekao je Dačić i naveo da je tu riječ o diplomatiji.

Ipak, kako je naveo, Srbiji je u interesu da se situacija smiri, a ne da se nadalje pooštrava.

"Zato pozivamo sve na mir, pozivamo vlasti u Crnoj Gori na razgovor sa svojim građanima, ne sa nama, sa svojom crkvom, koja je većinska u Crnoj Gori", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, problemi u Crnoj Gori nisu isprovocirani iz Srbije, već se smiruju uravnoteženim reakcijama vlasti iz Beograda.

Istakao je da za probleme nastale u Crnoj Gori mora da postoji odgovornost unutar same države, da se vodi dijalog, da se na miran način rešavaju problemi, za šta je, kako je rekao, Srbija životno zainteresovana.

"Naravno da ćemo reagovati na svaki napad na Srbe, jer nećemo valjda dočekati to vrijeme gdje će biti nepoželjne srpske registarske tablice u Crnoj Gori ili da će se neko prebijati zbog pokazivanja tri prsta", rekao je Dačić.

Kako je dodao, zvanični Beograd želi smirivanje situacije.

"Mi uopšte ne osporavamo crnogorsku državnost, ali anti-srpstvo u Crnoj Gori, to ne može da naiđe na aplauz iz Beograda", istakao je i dodao da Srbija čvrsto stoji iza interesa i prava srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori.

Dačić naglašava da je Beograd više puta isticao da se ne zloupotrebljavaju neke druge teme koje nisu u domenu interesovanja Srbije, a to je pitanje da li će Crna Gora da ima svoju državu.

"Tim pitanjem se sada niko u Srbiji ne bavi, mi se bavimo isključivo pitanjem prava srpskog naroda, kojeg ima 29 odsto u Crnoj Gori", rekao je Dačić.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније