Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

28. 01. 2020. 20:37 >> 20:34
4

DAMJANOVIĆ

Izbor Lopičić nije u skladu sa Ustavom i sa zakonom

Izbor Desanke Lopičić za predsjedavajućeg sudiju Ustavnog suda nije u skladu sa Ustavom i sa zakonom, ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, navodeći da je time produbljena politička kriza u koju Crna Gora tone u izbornoj godini.

Ustavni sud Crne Gore u ponedjeljak nije izabrao predsjednika, nakon četiri kruga glasanja, jer niko od sudija nije dobio potrebnu većinu, a za predsjedavajućeg sudiju izabrana je Desanka Lopičić.

Damjanović je podsjetio da je, u dijalogu sa potpredsjednikom Vlade u Skupštini, više puta upozorio na svojevrsno v.d. stanje u sudsko-tužilačkom sistemu koje je, kako je naveo, kulminiralo jučerašnjom farsom oko izbora novog predsjednika Ustavnog suda.

„Činjenica da se sada i formalno najviša sudska instanca nalazi u zoni apsolutne krize nakon ‘kreativnog’ uvođenja novog, Ustavu Crne Gore i Zakonu o ustavnom sudu do sada nepoznatog instituta ‘predsjedavajućeg Ustavnog suda’, svjedoči o državnom i institucionalnom kolapsu u državi“, kazao je Damjanović agenciji MINA.

On je podsjetio da je trojici članova sudskog savjeta istekao četvorogodišnji mandat, pa im je, kako je naveo, parlamentarna većina izglasavanjem neustavnog zakona omogućila doživotne mandate, kao i da je stari novi vrhovni državni tužilac, kao vršilac dužnosti nastavio da vrši funkciju nakon isteka mandata „odlukom tijesne i u posljednjem trenutku sklepane većine Tužilačkog savjeta“.

Damjanović je podsjetio i na slučaj predsjednika Državne izborne komisije, koji je ispunio uslove za starosnu penziju i koji, kako je kazao, nezakonito vrši funkciju, u isčekivanju da mu se konstatuje prestanak mandata koji je već prestao po sili zakona, kao i na vršioca dužnosti direktora Agencije za sprječavanje korupcije.

Ti slučajevi su, dodao je Damjanović, u ponedjeljak dobili „najnovije pojačanje“.

Time je, smatra on, jedino pojačana dubina političke krize u koju tone Crna Gora, bez želje vlasti za dijalogom sa opozicijom oko rješavanja krize.

„I to u izbornoj godini, u kojoj nijesu stvoreni ni zakonski uslovi za elementarne fer i slobodne izbore, prema kojima društvo ide, u sve većim podjelama, iniciranim napadom Vlade, odnosno parlamentarne većine na kanonsku Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori“, rekao je Damjanović.

On je dodao da je „pametnome dosta da shvati gdje nas sve skupa ovo vodi i gdje će nas dovesti“.

U Crnoj Gori je, smatra Damjanović, najhitnije potrebna ozbiljna međunarodna misija, poput one u Sjevernoj Makedoniji, koja bi imala ne samo posredničku ulogu u rasčišćavanju haosa koji je produkovala aktuelna vlast, i koji je Crnu Gori doveo na ivicu kolapsa.

„Izbor Lopičić nije u skladu sa Ustavom i sa zakonom, no kad bi se šalili na ovu temu, a nema mjesta šali, već velikoj brizi, rekli bi, da kad može gospođa Medenica da bude tri puta birana, može i gospođa Lopičić dva puta, u oba slučaja naravno neustavno“, kazao je Damjanović.

On je podsjetio da Ustavni amandman broj 16 i Zakon o ustavnom sudu, naročito u članovima 13 i 22 , jasno propisuju proceduru izbora i položaj predsjednika Ustavnog suda, prepoznajući osim predsjednika, i funkciju zamjenika predsjednika, odnosno najstarijeg sudije tog suda koji, shodno zakonu, predsjedava sudom do izbora predsjednika kao vršilac dužnosti.

„Termin ‘predsjedavajući’ ne poznaju ni Ustav ni Zakon, i zaista bi bilo interesantno za naučnu i stručnu javnost da se javi taj, u Sudu ili van suda, koji je osmislio jučerašnju farsu, kojom je Ustavni sud i formalno obesmišljen“, istakao je Damjanović.

On je dodao da bi taj Sud, takav, trebalo da odlučuje oko najkrupnijih državnih pitanja, „poput ocjene ustavnosti diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica“.

Prema riječima Damjanovićas, izbor Lopičić nije u skladu sa Ustavom i Zakonom, „već sa praksom gaženja Ustava i zakona koju je uvela aktuelna vlast, a koje kulminaciju doživljava u trajanju mandata tekućeg skupštinskog saziva, koji je praktično ubijen postupanjem poslanika parlamentarne većine“.

„A to gaženje Ustava i zakona treba da ocjenjuje Ustavni sud koji ne poštuje isti Ustav i Zakon o Ustavnom sudu“, dodao je Damjanović.

On je rekao da ne želi da ulazi u razloge zašto se iz reda pet sudija Ustavnog suda, koji nijesu bili predsjednici, ne može izabrati predsjednik, dodajući da to najbolje znaju sudije.

„Mogu samo da apelujem da se poštuje Zakon i da se obavi procesura izbora predsjenika Ustavnog suda na jedini mogući način na koji je to zakonom predviđeno“, zaključio je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније