Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

27. 01. 2020. 12:25 >> 13:51

ADMINISTRATIVNI ODBOR

Javni konkurs za izbor predsjednika DIK-a

Administrativni odbor odlučio je danas da raspiše javni konkurs za izbor predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Aktuelni predsjednik DIK-a Đorđije Vukčević 17. januara ispunio je uslov za starosnu penziju.

Na sjednici Administrativnog odbora uzdržan je bio samo poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević.

Konjević je kazao da se desilo ono sto je sugerisao kada su birali Vukčevića za predsjednika DIK-a u martu prošle godine.

On je upozorio da bi ovaj put, pri izboru predsjedika DIK-a, trebalo da budu oprezniji.

"Neprimjereno je da biramo nekoga za koga unaprijed znamo da će za sedam ili osam mjeseci po sili zakona morati na napusti tu funkciju”, rekao je Konjević.

On je upozorio da bi ovaj put, pri izboru predsjednika DIK-a, trebalo da budu oprezniji.

"Dovodimo sebe u nelagodnu poziciju, a bojim se u potpuno devastiranu poziciju predsjednika DIK-a, gdje nakon svih ovih dešavanja, nijesam siguran da će se iko od ozbiljnih pravnika koji ispunjavaju formalne uslove javiti na ovaj konkurs", naveo je Konjević.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja kazao je da će se truditi da do raspisivanja izbora u Tivtu bude izabran predsjednik DIK-a, mada, kako je naveo DIK je i sada u punom sastavu i pravnom kapacitetu da donose bilo koju odluku.

Škrelja je naveo da bi drugačija situacija bila da je usvojen zakon o izboru odbornika i poslanika.

"Imali smo veoma značajno radno tijelo koje se bavilo izbornom reformom i gdje je bio predviđen novi način organiozovanja, rada i izbora DIK-a. To je jedini razlog zašto smo čekali kraj godine da bismo raspisali konkurs za predsjednika Komisije", naveo je Škrelja.

Članica Odbora Marta Šćepanović rekla je da se nada da će se na konkurs za predsjednika DIK-a javiti stručni i profesionalni kandidati.

Administrativni odbor usvojio je na današnjoj sjednici Predlog odluke o određivanju kriterijuma za utvrđivanje opravdanog odsustva poslanika sa sjednica Skupštine i njenih radnih tijela.

Za odluku je glasalo sedam članova Administrativnog odbora.

Poslanici da u pisanoj formi donesu opravdanje za odsustvo sa sjednica  

U odluci se navodi da je poslanik koji odsustvuje sa sjednice dužan da u pisanoj formi opravda odsustvo u roku utvrđenom Poslovnikom Skupštine.

"Opravdanim odsustvom smatra se ako poslanik odsustvuje zbog bolesti, roditeljskog odsustva, aktivnosti u vezi sa vršenjem poslaničke funkcije (uz prethodnu saglasnost Kolegijuma predsjednika Skupštine)", stoji u odluci.

Poslanik, kako se navodi, može biti opravdano odsutan i zbog nepredviđenih okolnosti, kao što su viša sila, saobraćajna nezgoda.

"Opravdanim odsustvom smatra se ako poslanik odsustvuje zbog razloga za odsustvo predviđenih opštim propisima koji uređuju prava zaposlenih – odsustvo zbog sklapanja braka, smrtnog slučaja u porodici", dodaje se u odluci.

Poslanik je, kako se navodi, dužan da dostavi dokaz kojim opravdava odsustvo, kao što je medicinsko uvjerenje, adekvatna potvrda, pozivno pismo.

Konjević je ocijenio da nije dobro da poslanik, u slučaju odsustva sa sjednice zbog bolesti, medicinsku dokumentaciju dostavlja predsjedniku Skupštine ili odboru, jer oni nijesu medicinski stručnjaci koji treba da utvrđuju da li je neko
sposoban ili ne za posao.

Takođe je, kako smatra on, paradoksalno da za aktivnosti u vezi sa vršenjem poslaničke funkcije poslanik treba da ima prethodnu saglasnost Kolegijuma predsjednika Skupštine.

"Mi sada, da ne bismo konstatovali da je ono što je u Poslovniku neprimjenljivo, pokušavamo da pravimo zakrpu sa tom odlukom", rekao je Konjević.

Poslanik DPS Andrija Nikolić kazao je da rješenja koja su uvrštena u Poslovnik nije izmislio parlament Crne Gore, jer je to praksa koja je zastupljena u najrazvijenijim temljama EU, u kojima su u različitim formama predviđene kazne za poslanike koji neopravdano odsustvuju sa sjednica.

Šćepanović je kazala da su svi poslanici u radnom odnosu, da primaju zarade.

"Zašto bi se mi razlikovali od svih ostalih u Crnoj Gori koji su u radnom odnosu i dužni su da opravdaju odsustvo. Da li je realno da neko ne dolazi uopšte na posao i prima punu zaradu", pitala je Šćepanović.

Ona je naglasila da ne treba banalizovati odluku.

"Tačno se zna da je kao dokaz za odsustvo zbog bolesti dovoljan jedan dokument od izabranog ljekara i zna se koja je procedura", rekla je Šćepanović.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić na početku sjednice naveo je da mu je potrebno vremena da se upozna sa sadržajem odluke.

"Meni je ovdje mnogo diskutabilnih stvari. Prvo ne znam da li sam ja ovdje u radnom odnosu ili sam izabrano lice. Kriterijum da meni o odsustvu odlučuje kolegijum i predsjednik Skupštine, a ne klub poslanika kojem pripadam i građani koji su me delegirali, za sada mi nije prihvatljiv, dok me neko ne ubijedi da griješim", naveo je Vuletić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније