Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

27. 01. 2020. 06:31   >>  18:01 36

ĐONOVIĆ SMATRA

Amfilohije litijama pravi pritisak na vlast

Politički analitčar Ranko Đonović smatra da mitropolit Amfilohije preko litija kupuje vrijeme i pravi svojevrsni pritisak na crnogorsku vlast, kako bi sebi obezbijedio bolju pregovaračku poziciju u razgovorima do kojih će doći.

 

Mitropolit, kako ističe Đonović, dobro zna da je ovo i izborna godina i računa da može možda napraviti i neku vrstu političke trgovine.

U razgovoru za Dnevne novine Đonović kaže da vjeruje da je vlast svega toga svjesna "i da ne može imati povjerenja u Amfilohija".

"Što se tiče litija i građana koji idu za Amfilohijem, siguran sam da jedan odsto njih nije pročitao Zakon o slobodi vjeroispovijesti, niti zna što tamo piše, niti su im duhovne vođe koje slijede to objasnili. Vjerovao sam da će objašnjenjima koja dolaze od strane onih koji su učestvovali u izradi Zakona, koji su ga predlagali i usvojili, građani shvatiti da se nikome ništa ne otima, da se radi o jednoj ogromnoj manipulaciji, ali to se, nažalost, ne dešava", rekao je Đonović.

Sagovornik lista navodi da građani idu za Amfilohijem "koji preko litija vodi političku bitku, uspijevajući da obezbijedi određenu podršku dijela građana koji vjeruju da će neko da 'otima svetinje'".

"Ali, da se ne zavaravamo sve to što vidimo na ulicama, nije jedan, eventualno dva odsto Crne Gore. To nije Crna Gora, ali se stvara privid da je veliki broj onih koji su spremni da podrže Amfilohija, ne samo oko Zakona, nego što god bude trebalo. Ne znaju da Risto Radović, po mojoj procjeni, kupuje vrijeme, praveći preko litija svojevrsni pritisak na crnogorsku vlast, obezbjeđujući sebi bolju pregovaračku poziciju u budućim razgovorima”, ocjenjuje Đonović.

Ističe da bi trebalo imati u vidu i činjenicu da Amfilohiju ne “cvjetaju ruže” ni u odnosima sa vrhom SPC i zvaničnicima države Srbije.

“U njihovoj komunikaciji koju vidimo u medijima može se prepoznati izvjesna nesaglasnost sa ljudima koji vode glavnu riječ u Srbiji, a to su Aleksandar Vučić i Irinej. Dakle, sve to će lukavi Risto Radović dobro da izvaga i da vidi od koga i pod kojim uslovima može da izvuče najveću korist. Pri tom, u toj svojoj političkoj utakmici, vrlo vješto koristi pitomce Kalabića i Mihailovića. Ali i pitomci žele da pobijede, pa je ova utakmica vrlo zanimljiva za posmatranje. Ali, samo dok traje, jer rezultat se zna svi će izgubiti. Mislim da je Amfilohije dobro svjestan da im je ovo posljednja utakmica, kao i oni koji stoje iza crtanja trobojki po crnogorskim gradovima”, naglašava Đonović.

Đonović kaže da, kada MCP u pitanju, ne treba isključiti nijednu mogućnost pa ni tu da mitropolit napravi određene zaokrete.

“Neće to biti još. Dokle god bude građana koji će da šetaju, dokle god bude raspoloženih da crtaju i brane zastavu druge države i da napadaju policiju, dotle će se pokušavati sa podizanjem tenzija. Kako je država odlučna da ne dozvoli radikalizaciju, Amfolihije će u jednom trenutku ući u dijalog sa Vladom i pokušati najviše da izvuče. Tako radi decenijama. Uvijek je znao da se prikloni tamo gdje je za sebe mogao da obezbijedi najviše koristi. Ne mislim na korist u materijalnom smislu, nego na uticaj”, smatra Đonović.

 

Пратите нас на

Коментари36

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније