Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 01. 2020. 17:42   >>  17:39 57

CPC O LITIJAMA

"SPC traži nestanak Crne Gore"

Litije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori imaju isključivo političku svrhu i umotane su u partijsku i anticrnogorsku ikonografiju i poruke koje ne pozivaju na mir, već traže nestanak Crne Gore kao suverene države, ocijenjeno je iz Crnogorske pravoslavne crkve.

Iz CPC kazali su da se, iako se litije održavaju po pravilu samo povodom velikih hrišćanskih praznika, sada organizuju i u nepraznične dane, čime, kako su naveli, SPC dokazuje svoj stvarni politički karakter i cilj, potvrđujući se kao politička organizacija čiji je glavni i jedini zadatak poništenje nezavisnosti Crne Gore i stvaranje Velike Srbije.

Kako su naveli, SPC u Crnoj Gori vrši litije isključivo u političke svrhe, umotane u partijsku i anticrnogorsku ikonografiju i poruke koje ne pozivaju na mir, suživot, slogu, praštanje i ljubav, već traže smjenu suverenističke vlasti i nestanak Crne Gore kao suverene države.

"Umjesto hriščanskih poruka, učesnici litija po Crnoj Gori sa uvezenim sveštenstvom, koji uglavnom nijesu državljani Crne Gore, govore da će svojim životima braniti srpske svetinje, iako znaju da crkvena imovina ne pripada SPC, već državi Crnoj Gori", navodi se u reagovanju.

Iz CPC su istakli da su litije molitvena, svečana, saborna povorka vjernika predvođena svještenicima sa krstovima, zastavama, ikonama i drugim crkvenim obilježjima, koja se održava kao isključivo crkveni čin molitvenog obreda povodom velikih hriščanskih praznika.

Kako su dodali, u nezavisnoj Crnoj Gori do 1918. održavana je isključivo oko crkava i manastira, uglavnom o Božiću i Vaskrsu.

"Nikada nije održana ulicama crnogorskih gradova i sela, jer bi time izgubila svoj smisao isključivo crkvene molitve. SPC je litijama dala javni, prvenstveno politički karakter, zloupotrebljavajući bogoslužbenst ovog crkvenog obreda", poručili su iz CPC.

Пратите нас на

Коментари57

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније