Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M. ]

26. 01. 2020. 13:16   >>  13:14 3

VUJOVIĆ

"Brine ponašanje dijela opozicije"

Postojeći normativni, ali i društveni i politički ambijent ne garantuju uslove za slobodne izbora, saopštili su iz Socijaldemokratske partije (SDP) navodeći da osim opstrukcija vlasti zabrinjava i ponašanje dijela opozicije, kojoj su referendumsko-identitetska pitanja važnija.

Član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović, rekao je da demokratski standard podrazumijeva da se izborno zakonodavstvo ne mijenja u izbornoj godini, ali da se, pošto Crna Gora ne funkcioniše u skladu sa demokratskim standardima, i to nepisano pravilo mora dovesti u pitanje.

On smatra da vremena nema puno, a da postojeći ambijent, normativni, politički i društveni, ne garantuje uslove za slobodne izbore.

“Opstrukcije Demokratske partije socijalista (DPS) nijesu ništa novo, ali zabrinjava i indikativno je ponašanje značajnog dijela opozicije, kojoj su neka druga, referendumsko-identitetska, pitanja očigledno važnija od demokratske i evropske teme slobodnih izbora”, kazao je Vujović agenciji MINA.

On je rekao da su na stolu i dalje razne opcije koje omogućavaju da bude stvoren adekvatan izborni ambijent, uključujući i primjereno vrijeme u susret izborima.

“Ključna je politička volja, prije svega vlasti, koje trenutno nema”, smatra Vujović.

On je naveo da teško može biti održivog dogovora i konsenzusa ukoliko vlast ne promijeni "svoje autističko ponašanje".

"Ali i ukoliko dio opozicije konačno ne izađe iz referendumskih podjela i shvati da je Crna Gora nezavisna, građanska, sekularna i multinacionalna država, koja vidi svoju budućnost u Evropi, a ne u povratku u prošle vjekove", ocijenio je Vujović.

On je rekao da svi zakoni, posebno o biračkom spisku, medijima, Radio Televiziji Crne Gore i finansiranju političkih partija, zajedno sa modelom implementacije, čine cjelovit paket izbornog zakonodavstva i bez dogovora o svim tim elementima neće biti ambijenta za slobodne izbore.

SDP je, prema njegovim riječima, spremna na sveobuhvatni dijalog koji bi tretirao sva otvorena pitanja, prije svega izbornog ambijenta, ali i funkcionisanja pojedinih institucija koje su “blokirane ili djeluju van ustavnog i zakonskog legitimiteta”.

Prema Vujovićevim riječima, sva ta pitanja moraju se rješavati kako bi se stabilizovali i doveli u redovno stanje ukupan pravni i politički sistem.

“SDP očekuje da će se, prije svih, vlast dozvati pameti i imati više senzibiliteta i državničke odgovornosti za dogovore o svim ovim otvorenim temama. Unilateralno usvajanje važnih zakona i generalno ovakvo ponašanje vlasti, put je ka daljoj političkoj nestabilnosti”, ocijenio je Vujović.

On smatra da vlast mora da pokaže stvarnu volju za dogovorom i da u suprotnom, mora biti svjesna da su mogući razni scenariji koji bi Crnu Goru dodatno demokratski degradirali.

Vujović je naveo da bi to bila najgora opcija za demokratiju, građane, dalji evropski put i građansku Crnu Goru u cjelini.

“SDP, kao autentična evropska, reformska i državotvona partija, spremna je na dogovor, upravo želeći da osnažuje fundamentalne ustavne vrijednosti, što je jedino moguće promjenom dosadašnje vladajuće prakse i načina vladanja”, poručio je Vujović.

On je rekao da je usvajanje seta izbornih zakona bez prisustva opozicije samo potvrdilo nedostatak stvarne volje vlasti da se o pitanju izbornog ambijenta postigne minimum saglasnosti i dogovora.

Vujović smatra da takav čin ne doprinosi političkoj stabilnosti i stvaranju povjerenja između političkih aktera, koje nikada nije bilo na nižem nivou.

On je ocijenio da bi to trebalo dobro da zamisli aktuelnu vlast, imajući u vidu i ukupan politički i društveni kontekst i zajedničku potrebu da Crna Gora bude stabilna na prozapadnom kursu uprkos nastojanjima mnogih, i unutar i van nje, koji i dalje maštaju neke druge nazadne politike.

"Od navodne spremnosti da se razgovara o svim aspektima izbornog ambijenta, što je i zapisano bilo u Odluci o reformi izbornog zakonodavstva, aktuelna vlast nam sada cinično poručuje da je na stolu samo dio paketa izbornog zakonodavstva", kazao je Vujović.

On je naveo da potpuni neuspjeh rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva podrazumijeva odgovornost predstavnika vlasti i opozicije koji su, kako je kazao, iza leđa javnosti i pripremali dogovor o formiranju Odbora.

Vujović je ocijenio da je Crna Gora na taj način pokazala da nema političku elitu sposobnu da rješava konkretne probleme, iako je u nekim prethodnim, politički tenzičnijim, vremenima taj kapacitet postojao i za rješavanje mnogo delikatnijih pitanja.

“Podsjećam da smo ranije redovno širokim konsenzusom usvajali izborno zakonodavstvo. Kada sve to imamo u vidu, jasno je gdje se danas nalazimo kada je riječ o međusobnom povjerenju i stepenu osvojenih demokratskih standarda”, saopštio je Vujović.

On je rekao da su dobre usluge međunarodne zajednice uvijek dobrodošle i da je vrsta pomoći, nekada sa manje, nekada sa više umješnosti postojala.

“Očekujem da će i sada to biti slučaj, ali ponavljam da je primarna odgovornost na domaćim akterima. Očekujem i pomoć drugih, prije svega, nepartijskih subjekata koji generalno pokazuju mnogo veći stepen odgovornosti od političko-partijske klase u cjelini”, kazao je Vujović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније