Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M. ]

26. 01. 2020. 07:57 >> 09:22
4

NIKOLIĆ

Očekujem dijalog kada počne redovno zasijedanje

Poziv za razgovor o izbornom zakonodavstvu upućen je svim parlamentarnim partijama, saopštio je poslanik DPS-a Miloš Nikolić, dodajući da očekuje da će taj dijalog otvoriti kad počne redovno skupštinsko zasijedanje u martu.

On je, u razgovoru za Pobjedu, istakao da je DPS otvoren za dijalog i spreman da razgovara o modelima koje predloži opozicija.

"Demokratska partija socijalista je već, sa koalicionim partnerima, krajem prošle godine, usvojila najveći dio ODIHR preporuka izmjenom seta izbornih zakona. Jedini akt koji nijemo izmijenili je zakon o izboru odbornika i poslanika zbog evidentnog nedostatka dvotrećinske većine. Upravo taj prijedlog zakona koji je krovni i sistemski za izborni proces, kao i set prijedloga medijskih zakona trebalo bi da posluže kao platforma za dalji dijalog", istakao je Nikolić.

Poručio je da je "poziv upućen svim parlamentarnim partijama, tim prije što je to njihov posao, na koji su se obavezali pred građanima, što se, kako je rekao, često zanemari i zaboravi u moru informacija i političkih poruka.

"Stojimo na raspolaganju za dijalog, kao i do sada, spremni da razmotrimo prijedloge i modele kolega iz opozicije, ali posvećeni ideji da se samo u okviru institucija može voditi razgovor i postići dogovor povodom sistemski vaznih tema, kakva je unapređenje izbornog sistema i ambijenta", kazao je Nikolić.

Vladajuća koalicija krajem decembra prošle godine usvojila je zakone o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, biračkom spisku, teritorijalnoj organizaciji, kao i dopunu Krivičnog zakonika. Prijedlog zakona o izboru poslanika i odbornika, za čije usvajanje je potrebna dvotrećinska podrška, povučen je iz skupštinke procedure. Tada je potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, koji je bio predsjednik Odbora za izborno zakonodavstvo, rekao da će predloženi zakon biti ponuđen opoziciji kao platforma za dijalog.

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije usaglasio zakonske prijedoge, jer su Demokrate napustile to tijelo kada je Skupštini procesuiran Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Momo Koprivica i Danilo Šaranović napuštanjem Odbora uskratili su kvorum za dalji rad tog tijela. Odboru je formalno prestao mandat 18. decembra prošle godine.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније