Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Borislav Višnjić, TVCG

25. 01. 2020. 20:47   >>  21:26 18

MALIŠIĆ ZA TVCG

"Zakon iskorišćen za jačanje nacionalizma u Srbiji"

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, u Srbiji je iskorišćeno za konsolidaciju nacionalističkih snaga, ocijenila je zamjenica glavnog i odgovornog urednika nedjeljnika NIN Vesna Mališić za TVCG. Negativnu medijsku kampanju iz Beograda obilježila je i pojava lažnih vijesti, a sagovornici Dnevnika smatraju da se protiv te pojave može boriti i jačom odgovornošću medija, edukacijom novinara, kao i strožim zakonskim propisima.

Iako su u skoro svakom pitanju razjedinjeni, crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, bar na kratko, ujedinio je veći dio srpske opozicije i vlast. To je bila prilika, smatra dugogodišnja novinarka beogradskih medija Vesna Mališić, da se na nekom pitanju koje prevashodno nije političko, zbiju redovi na različitim stranama.

"U Srbiji je to izrazito prisutno i kod vladajuće stranke i kod opozicionih. Vladajuće stranke zbog toga što vjerovatno trpe kritike da zbog Kosova nijesu dovoljno nacionalno jaki i osviješćeni i ovo je bila prilika da bilduju malo nacionalističke mišiće i da pokažu da su oni glavna snaga koja brine o nacionalnom srpskom korpusu", smatra Mališić.

Bitka za izrazito nacionalni dio biračkog tijela će se nastaviti, jer Srbiju čekaju izbori. Zato, napominje Mališić, su česte i afektivne reakcije.

"Ove stvari oko Crne Gore nijesmo u prilici da se misli nego da se reaguje, a kad se reaguje onda ima previše emocija, a kada ima previše emocija onda je mogućnost za manipulaciju ogromna", ističe Mališić.

A prostor za manipulaciju dodatno je proširen i lažnim vijestima koje su uslijedile nakon usvajanja Zakona. Negativna medijska kampanja, uz zapaljive, senzacionalističke naslove, istovremeno se pojavila u gotovo u svim beogradskim medijima. U portalu Istinomer već deceniju prate rad medija i političara u Srbiji tragajući za provjerenim informacijama, a tvrde da lažne vijesti u Srbiji imaju jasnu adresu.

"U Srbiji su politički akteri generatori netačnih informacija. Niko nije imun na lažne vijesti, ni ozbiljni mediji, ali ono što možemo da kažemo, tabloidi su oni koji prednjače u širenju lažnih vijesti i ono što je za Srbiju karakteristično to je da su ti tabloidi u direktnoj vezi sa predstavnicima vlasti i akterima koji imaju najveću odgovornost u društvu", navodi Milena Popović, glavna i odgovorna urednica portala istinomer.rs.

"Živimo u apsolutnom medijskom blatu, u situaciji da su lažne vijesti stvorile neku novu normalnost i da je istina u stvari incident, a ne pojava u medijima", naglašava Vesna Mališić.

Borba protiv takvih pojava nije laka, ali je ipak moguća.

"Obrazovanje novinara, vjerujem da je to jedna od ključnih stvari i da moramo da učimo mlade novinare da ne uzimaju informacije zdravo za gotovo, već da ih prije plasiranja provjere i građanima daju tačne informacije", poručuje Popović.

"Sve je to u prostoru neregulisanosti. Naravno da je tu strah medijskih poslenika da može doći do prevelike intervencije u prostor medijske slobode, ali mislim da se tu može naći mjera i treba vidjeti kako to radi svijet", kaže Vesna Mališić.

Najopasnije je, zaključuju sagovornici TVCG, kada institucije učestvuju u kreiranju lažne stvarnosti, što može dovesti do toga da im građani više ne vjeruju.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније