Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

23. 01. 2020. 06:32   >>  06:32 19

BELADA SMATRA

Ugovor sa MCP moguć tek nakon registracije

Slučaj crkve u Rogamima, koja je ovih dana često spominjana u javnosti, primjer je šta se sve radilo sa uknjižbom crkava i manastira u Crnoj Gori. U slučaji ove crkve imamo očigledan primjer nepoštovanja naših zakona, kao i falsifikovanje dokumenata, kaže advokat Nikola Belada, koji je punomoćnik i advokat Crkvenog odbora CPC Rogami.

 

Pozivajući se na dokumentaciju koju posjeduje, Belada ističe da je SPC, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska uknjižila, mimo zakona o premjeru i katastru, Crkvu u Rogamima i oko 10.708 metara kvadratnih zemljišta na ime ove eparhije.

“Jedan od upisa je glasio na pravoslavnog mitropolita crnogorsko-primorskog, onda je prepravljen, pa je sada taj objekat upisan na MCP. Da ukažem, pravoslavni mitropolit crnogorsko primorski je titula, a ne fizičko ili pravno lice. To pokazuju podaci iz spisa predmeta, hronologija upisa, izvještaj službenog lica, koje posjedujem i koje mogu ustupiti na uvid crnogorskoj javnosti. Na sva rješenje izjavljivao sam žalbe i pet puta poništio prvostepeno rješenje Uprave za nekretnine, područne jedinice Podgorica, jer nema valjanog pravnog osnova za upis MCP na navedeni objekat i zemljište. Tim prije, što nijedan jedini dokument, kako stoji u tom izvještaju, nijesu podnijeli, niti dostavili isprave validne za upisivanje, o čemu, kao neko ko vodi taj postupak imam svu dokumentaciju, a istu posjeduju i moji vlastodavci”, kaže za Dnevne novine advokat Belada.

Crkva u Rogamima postala je predmet interesovanja javnosti nakon emisije Načisto na TV Vijesti, u kojoj su gosti bili predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović i rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović.

Nakon te emisije u kojoj je Radulović saopštio da Mitropolija crnogorsko-primorska nije registorovana u Crnoj Gori”, uslijedila je serija napada na njega, kao i reagovanje advokata MCP Dalibora Kavarića.

On je optužio Radulovića da iznosi netačne podatke, i kao jedan od dokaza iznio izvode iz Zavoda za statistiku iz septembra 2009. godine koji je izdao rješenje, odnosno obavještenje o razvrstavanju u kojem se MCP pojavljuje kao subjekat, odnosno dobija šifru pod kojom je razvrstana u registar državne statistike.

FALSIFIKOVALI USTAV SPC

Advokat Belada kaže da upravo taj slučaj treba da uđe u anale apsurda, u događaje za rubriku Vjerovali ili ne, budući da je upis u registar izvršen na osnovu Ustava Srpske pravoslavne crkve iz 1931. godine, odnosno na osnovu tri njegove falsifikovane strane.

“Kavarić je, u želji da demantuje Radulovića, javno saopštio da su MCP i ostale eparhije u Crnoj Gori registrovane i kao dokaz svojih navoda dao rješenje tadašnjeg Zavoda za statistiku iz 2009. godine, gdje se vidi da Mitropolija ima svoj matični broj kojim se predstavlja u pravnom prometu. Taj dokaz je obična manipulacija i falsifikat koji služi da se zbunjuje narod Crne Gore. Ja sam kao advokat, koristeći se odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, zahtjevom od 30.04.2019. godine tražio i dobio od MONSTATa dokumentaciju na osnovu kojih su dali rješenje, odnosno obavještenje o razvrstavanju. Da objasnim, sva pravna lica dužna su da MonStATu podnesu dokaze da su registrovani, kako bi im dali broj kojim ih razvrstavaju. Što radi MCP 2003. godine? Falsifikuje Ustav SPC, odnosno, poziva se na Ustav SPC iz 1931. godine! To im je bio osnov za prijavljivanje tadašnjem Zavodu za statistiku”, ističe Belada.

Sagovornik Dnevnih novina kaže da nije mogao da vjeruje što čita i gleda kada je od MONSTAT-a dobio traženu dokumentaciju.

“Oni se, umjesto da dostave rješenje o registraciji od nadležnog organa Crne Gore, pozivaju na nevažeći ustav iz, da ponovim, 1931. godine i državnoj statistici dostavljaju tri strane tog dokumenta. Na prvoj strani piše: „Aleksandar Prvi po milosti božjoj…”, na drugoj je citiran član 12, da je eparhija SPC pod rednim brojem 20 crnogorsko primorska sa sjedištem u Cetinju, te na istoj strani nakon člana 12 stoji član 280 koji govori o stupanju na snagu ovog ustava i na trećoj strani potpisnici ovog akta. E, na osnovu toga je nadležni državni organ izdao obavještenje i dao broj za razvrstavanje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Ovo je takav apsurd da je nevjerovatno povjerovati da su se ovakve stvari dešavale. Još veći je apsurd da to neko danas može da poteže kao dokaz da je Mitropolija registrovana u Crnoj Gori”, ističe Belada.

On kaže da je pažljivo pratio konstruktivan razgovor sa premijerom Duškom Markovićem juče u Jutarnjem programu RTCG, ali da skreće pažnju na jednu činjenicu.

“Pravo je države, odnosno Vlade da razgovara i pregovara sa MCP, ali to pravo nikako u ovom trenutku ne može kao epilog imati temeljni ugovor sa Mitropolijom, jer nema pravni subjektivitet. Dakle, ugovor je moguć tek nakon registracije i to sa svim navedenim subjektima koji su u listovima nepokretnosti protivpravno upisani kao nosioci prava svojine. Ovo ne znači da sam protiv dijaloga, naprotiv, razgovor uvijek vodi rješenju, ali se mora znati redosljed poteza”, ističe Belada.

Prvo registracija, pa ugovor

“Do registracije, MCP ne može sa bilo kojim subjektom u ovoj državi zaključiti nijedan pravni posao, pa ni potpisati temeljni ugovor, nikakav sporazum, osim eventualno sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom, budući da su devastirali naše spomenike kulture, odnosno ugrozili spomeničke vrijednosti onoga što predstavlja identitet crnogorskog naroda, što su mimo zakona zaključivali ugovore kao da su pravno lice i time stekli ogromno bogatstvo, i što postoji osnovana sumnja da su ogromne količine novca izašle iz Crne Gore mimo legalnih tokova”, poručuje Belada.

Za sve sto je Radulović kazao imam dokaze

Belada ističe da ima dokumentaciju koja nedvosmisleno potvrđuje vjerodostojnost argumentacija koju je u emisiji „Načisto” iznio predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, Radulović.

“Nakon te emisije uslijedila je u ND Vijesti prepiska između Radulovića i mog kolege advokata Dalibora Kavarića. U tom obraćanju gospodina Radulovića dva puta spominjem i imam obavezu da pojasnim stvari, kako bi javnost znala o čemu se radi i kakvim se sve manipulacijama služe iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Crkva u Rogamima je samo vrh ledenog brijega”, ističe Belada.

Formira se udruženje Crnogorski zbor

Belada za Dnevne novine otkriva da će iduće nedjelje biti osnovano udruženje Crnogorski zbor, čini je on inicijator i osnivač, te da je usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti prestao njegov Ugovor o zastupanju sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, jer će ubuduće fokusirati svoj rad na novoformirano udruženje.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније