Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

20. 01. 2020. 20:59   >>  20:58 2

ĐUKANOVIĆ SA KEMP

Posvećeni podršci reformama u Crnoj Gori

Velika Britanija, iako izlazi iz Evropske unije (EU), ostaje potpuno posvećeno podršci reformama u Crnoj Gori, baziranim na zajedničkim vrijednostima kroz savezništvo u NATO i proces evropske integracije, poručila je ambasadorka te države u Podgorici, Alison Kemp.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Kemp, na njenu inicijativu, u svijetlu izlaska Velike Britanije iz EU i definisanja okvira budućih odnosa sa Crnom Gorom u tom kontekstu.

Kemp je kazala da Velika Britanija, iako izlazi iz EU, ne napušta Evropu, a sasvim sigurno ne napušta zapadni Balkan.

Ona je naglasila da iako ta država izlazi iz Unije, ostaje potpuno posvećeno podršci reformama u Crnoj Gori, baziranim na zajedničkim vrijednostima kroz savezništvo u NATO i proces evropske integracije.

Kemp je, kako je saopšteno iz Kabineta Đukanovića, najavila dalju apsolutnu podršku reformama u Crnoj Gori, uključujući odbranu i bezbjednost, vladavinu prava i slobodne i odgovorne medijima.

Navodi se da će uz to, Velika Britanija, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nastaviti da radi na implementaciji programa škole 21. vijeka u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Kemp je sa Đukanovićem razgovarala i o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, u kontekstu usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Ona je ocijenila da Crna Gora ima apsolutno suvereno pravo da donosi zakone kojim reguliše i uređuje bilo koje pitanje.

Navodi se da je u ovom slučaju sada fokus na implementaciji.

Kemp je, kako je saopšteno, visoko ocijenila uzdržanost koju je policija pokazala tokom nedavnih protesta. 

Crna Gora, kako se navodi, može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv malignih uticaja. 

Đukanović je čestitao Kemp na uspješno obavljenim izborima u Velikoj Britaniji koji su stvorili uslove za realizaciju odluke donešene na referendumu.

„Uz žaljenje zbog napuštanja EU, on je iskazao puno poštovanje za tu odluku koja će, kako je kazao, imati posljedice na Uniju kojoj Crna Gora želi da pripada, ali neće uticati na odnose sa Velikom Britanijom i želju da sa tom državom gradimo najbolje odnose“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je podsjetio na značajne benefite prisustva Velike Britanije u Crnoj Gori i regionu i naveo da očekuje nastavak saradnje na svim poljima.

On je naglasio da je i dalje jednako snažno uvjerenje da je jedina dobra perpektiva za Crnu Goru i zapadni Balkan puna integracija u EU.

Đukanović je naveo da je uvjeren da će se nastaviti partnerstvo dvije države u okviru NATO-a, kao i na bilateralnom planu, ističući oblasti odbrane, bezbjednosti, pravde i carinskih službi u kojima je u prethodnom periodu ostvarena odlična saradnja.

Crna Gora, kako je poručio, ostaje snažno zainteresovana za dalje jačanje bilateralne saradnje i njeno širenje, posebno na planu ekonomije.

Iz kabineta Đukanovića kazali su da su sagovornici apsolutno podržali izradu ugovora o parterstvu, trgovini i saradnji između dvije zemlje koji se pregovara i čije se usaglašavanje uskoro očekuje, a koji će regulisati odnose dvije zemlje po izlasku Velike Britanije iz EU.

Kako se navodi, na sastanku je ocijenjeno da će predstojeći samit COP26, koji se krajem ove godine održava u Glazgovu, biti dobra prilika za kreiranje ili preoblikovanje snažnijeg globalnog odgovora na izazove u oblasti klimatskih promjena, i u kojoj Velika Britanija namjerava da intenzivira saradnju sa Crnom Gorom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније