Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

17. 01. 2020. 21:25   >>  21:25

COSAP

EU da pruži jasniju evropsku perspektivu regionu

Države regiona moraju da pokažu političku posvećenost i ispune obaveze u procesu evropskih integracija, a Evropska unija mora pružiti jasniju evropsku perspektivu regionu i zadržati politiku proširenja visoko na agendi. To je ocijenjeno na sastanku parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP), održanom u Tirani.

U delegaciji Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore bili su članovi Odbora Momčilo Martinović i Mihailo Anđušić.

Istaknuto je da Zapadni Balkan treba da bude region koji razvija mir, slobodu i bezbjednost, racionalno koristi resurse i kapital i jača svoju konkurentnost.

„Iskazana su očekivanja od unaprijeđene metodologije proširenja EU i nada da će u toku predsjedavanja Hrvatske Savjetu EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom biti otvoreni pregovori o pristupanju“, navodi se u saopštenju.

Zaključeno je da zemlje regiona moraju da pokažu političku posvećenost i ispune svoje obaveze u procesu evropskih integracija, ali i da EU mora pružiti jasniju evropsku perspektivu regionu i zadržati politiku proširenja visoko na agendi Unije.

U okviru prvog panela, parlamentarci su razgovarali o mobilnosti mladih, problemu njihove nezaposlenosti i demografskim i migracionim trendovima u regionu.

„Istaknuta je važnost unapređenja kvaliteta obrazovnog i sistema obuka, preduzimanja aktivnih mjera za poboljšanje radnog ambijenta i podsticanje preduzetništva, i podsticanja mobilnosti mladih među državama regiona, kao glavnih preduslova za bolji život mlade populacije“, piše u saopštenju.

Naglašena je i potreba jačanja povjerenja mladih u perspektivu regiona i mogućnosti koje on nudi, kao i njihovog aktivnog uključivanja u glavne društvene i političke procese.

Pozdravljena je regionalna inicijativa za međusobno priznavanje diploma i iskazana podrška radu Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), formirane u okviru Berlinskog procesa.

Član Odbora za evropske integracije Mihailo Anđušić istakao je da mladi, sa svojim idejama i inovacijama, predstavljaju snažan pogon za izgradnju zdravog i modernog društva, i da njihov aktivizam može poslužiti kao dobar primjer demokratizacije i transformacije društva na ovim prostorima.

On je naglasio da je preduslov uspješnog sprovođenja svih politika zakonodavni proces koji im prethodi, pa se u stvaranju kvalitetnih zakonskih rješenja za povoljan ambijent za djelovanje mladih ljudi prepoznaje glavni značaj i uloga parlamenata u ovoj oblasti.

Kako se navodi, drugi panel, posvećen pitanjima međusobne povezanosti zemalja Zapadnog Balkana, bio je obilježen diskusijom o regionalnim transportnim i energetskim projektima povezivanja, te o mjerama za podsticanje slobodnog kretanja ljudi, roba i kapitala u regionu.

Parlamentarci su istakli značaj regionalne ekonomske saradnje za jačanje konkurentnosti regiona, ali i naglasili da fokus mora biti prije na kvalitetnim i održivim nego na brzim rješenjima.

Oni su kao posebno važan element povezivanja istakli i digitalno povezivanje regiona.

Član Odbora za evropske integracije Momčilo Martinović istakao je da regionalna saradnja treba da bude zasnovana na ciljevima bezbjednosti, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta.

„Poseban značaj Berlinskog procesa vidi u Agendi povezanosti, kroz koju je na koordinisan način do sada određeno 39 prioritetnih projekata u dijelu izgradnje regionalne saobraćajne i energetske infrastrukture, ukupne vrijednosti preko 3,2 milijarde EUR“, rekao je Martinović.

On je podsjetio da se Zapadni Balkan mora povezati i kroz međusobnu podršku i saradnju ljudi, kako bi se mobilisali kreativni potencijali regiona i jačali kapaciteti, stručnost i znanje, a time i njegova evropska perspektiva.

Usvojena je Zajednička izjava, kroz koju je podržana inicijativa za aktivno uključivanje parlamenata u Berlinski proces.

Time bi se, kako se navodi, dodatno jačala međusobna saradnja parlamenata u regionu i njihova saradnja sa Evropskim parlamentom i zemljama članicama Unije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније