Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 09. 2013. 08:05 >> 16:14
3

PORUKE IZ NJUJORKA

Đukanović: Viđeni kao skora članica NATO-a

Crna Gora ostaje privržena vrijednostima i ciljevima Ujedinjenih nacija na putu ekonomskog napretka, i uspješno sprovodi unutrašnje reforme neophodne za realizaciju glavnih vanjsko-političkih prioriteta - članstva u Evropskoj uniji i NATO, poručio je premijer Milo Đukanović.

On je, govoreći na Generalnoj debati na 68. zasjedanju Generalne skupštine UN, rekao da su dalja integracija ljudskih prava u sve aspekte rada UN i očuvanje univerzalnosti i djelotvornost sistema ljudskih prava UN-a, smjernice djelovanja Crne Gore, posebno u Savjetu za ljudska prava.

Đukanović je rekao da Crna Gora, aktivnom saradnjom sa Savjetom i njegovim specijalnim procedurama i zemljama članicama, doprinosi pravovremenom i efikasnom razmatranju pitanja unaprjeđenja ljudskih prava i preduzimanju adekvatnog odgovora u slučajevima njihovog kršenja.

"Na nacionalnom nivou težimo snaženju političkog, društvenog i ekonomskog okruženja koje pruža sve preduslove za slobodno uživanje ljudskih prava, bez diskriminacije po bilo kom osnovu", rekao je Đukanović.

On je kazao da posebnu pažnju Crna Gora posvećuje jačanju položaja i uloge žena u društvu i prevenciji nasilja nad njima i svim ranjivim kategorijama, prije svega nad djecom, osobama s invaliditetom i LGBT osobama.

"Posebnu pažnju, takođe, pridajemo unaprjeđenju položaja Roma, i kao zemlja predsjedavajuća Dekadom uključivanja Roma 2005-2010", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, predpristupni pregovori za članstvo Crne Gore u EU, nakon zatvaranja dva poglavlja, ulaze u novu, zahtjevniju fazu.


"Novi pristup u ovoj fazi pregovaračkog procesa se temelji na reformama na planu vladavine prava, jačanja pravne sigurnosti, zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, što je od posebnog značaja prije svega za građane Crne Gore", rekao je Đukanović.

On je kazao da je Crna Gora, paralelno i komplementarno, posvećena evroatlantskim integracijama.

"Viđeni kao skora članica NATO saveza, posvećeno radimo na IV ANP-u i sprovođenju reformi, kako bi bili u potpunosti spremni za vrijeme koje će i formalno označiti poziv za članstvo u Alijansi", rekao je Đukanović.

U Crnoj Gori, kako je naveo, vjeruju da bi time doprinijeli i jačanju bezbjednosti na Balkanu koji je, dijelom i zbog nedostatnosti jakih sigurnosnih aranžmana, imao tako gorku nedavnu prošlost.

"Crna Gora je prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, što potvrđuje stalnim unaprjeđenjem političke, ekonomske, socijalne i kulturne saradnje sa svim svojim susjedima", kazao je Đukanović.

Đukanović je razgovarao sa predsjednikom Vlade Češke, Jiržijem Rusnokom, koji je ocijenio da su odnosi dvije države odlični i da podrška Praga na putu Crne Gore ka EU i NATO neće izostati.

Crnogorski premijer se sastao i sa izvršnim direktorom UNCEF-a, Antonijem Lejkom. Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, koji sa Đukanovićem boravi u Njujorku, razgovarao je sa kolegama iz Makedonije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena i Salvadora.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније