Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 09. 2013. 21:49 >> 21:49
3

NOVA STUDIJA

Ekonomski opravdana opština Tuzi

Komisija Skupštine Gradske opštine Tuzi jednoglasno je danas prihvatila Studiju o ekonomskoj opravdanosti formiranja opštine Tuzi koja, kako je saopšteno, pokazuje da to područje ispunjava sve zakonske, ekonomske, kadrovske i druge uslove da bude opština sa punim kapacitetima.

Kako je saopšteno iz Komisije, ocijenjeno je da predložena studija, koju je izradio tim Uprave Gradske opštine Tuzi na čelu sa magistrom Eminom Adžovićem, ispunjava uslove koji su propisani Pravilnikom o sadržaju i metodologiji izrade studije o opravdanosti teritorijalne promjene, i da je u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

„Ova Studija pokazuje da Tuzi ispunjavaju sve zakonske, ekonomske, kadrovske i druge uslove da budu opština sa punim kapacitetima“, kaže se u saopštenju.

Obrađivač je, kako se navodi, na osnovu Zakona uradio i analizu fiskalnih kapaciteta, kako za područje koje zahtijeva teritorijalnu promjenu, odnosno opštinu Tuzi, tako i za područje koje ostaje nakon teritorijalne promjene - Glavni grad Podgoricu.

„Kao polaznu osnovu kod procjene fiskalnog kapaciteta Tuzi, uzeti su podaci o tekućim primicima i izdacima Glavnog grada Podgorica. Na osnovu završnog računa Budžeta Glavnog grada, ostvareni tekući prihodi za prošlu godinu, iznose 26,54 hiljada eura, odnosno fiskalni kapacitet po stanovniku iznosi 142,76 eura“, kaže se se u saopštenju koje objavljuje agencija Mina.

Navodi se da izvršene analize fiskalnog kapaciteta Glavnog grada, koje su prikazane u Studiji o opravdanosti osnivanja opštine Tuzi, pokazuju da se procijenjeni fiskalni kapacitet po glavi stanovnika, u slučaju eventualne teritorijalne promjene, pozitivno odražava na područje koje ostaje nakon teritorijalne promjene.

„Odnosno, povećava sa 142,76 na iznos od 148,07 eura, dok izdaci za bruto zarade iznose oko devet miliona eura, a fiskalni kapacitet po glavni stanovnika iznosi 51,6 eura“, precizirali su iz Komisije.

Prema njihovim riječima, analiza fiskalnih kapaciteta opštine Tuzi pokazuje da će ukupni troškovi bruto zarada u eventualno novoformiranoj opštini Tuzi, po stanovniku koštati novu lokalnu samoupravu 34,2 eura“.

U saopštenju se navodi da se ukupni tekući prihodi i rashodi buduće opštine procjenjuju na iznos od 888,33 hiljade eura.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније