Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

15. 01. 2020. 07:13   >>  07:12 4

DO 5 GODINA

Zatvor za nezakonito finansiranje partija

Ko silom ili prijetnjom ili na drugi protivpravan način utiče da se političkom subjektu daju sredstva za finansiranje izborne kampanje ili finansiranje političkog subjekta, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Ako djelo učini javni funkcioner, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina, navodi se u Zakonu o dopunama Krivičnog zakonika, koji je parlament usvojio krajem godine.

 

Zakon je predvidio i kriminalizaciju odgovornog lica iz političkog subjekta, odnosno onog ko prihvati prilog iz zabranjenih izvora, piše Pobjeda.

"Odgovorno lice u političkom subjektu, koje prihvati sredstva, prilog ili drugu korist koji predstavljaju zabranjen izvor finansiranja političkih subjekata, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ko učini djelo iz stava 1 ovog člana, a mogao je i bio dužan da zna da sredstva, prilog ili druga korist predstavljaju prihod pribavljen kriminalnom djelatnoćcu, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina. Prihvaćeni poklon ili druga korist oduzeće se", navodi se u dopunama Krivičnom zakoniku.

U obrazloženju Predloga zakona navodi se da se razlozi za donošenje Zakona o dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore ogledaju u tome što su Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisani prekršaji, koji se karakterišu kao manji stepen društvene opasnosti od krivičnog djela, te da se, imajući u vidu promjenu društvenih okolnosti, nedvosmisieno ukazala potreba da se zbog stepena društvene opasnosti određene radnje propišu kao krivična djela u Krivičnom zakoniku Crne Gore.

Nadalje, kako je navedeno, u Krivičnom zakoniku Crne Gore pružena je krivično pravna zaštita u slučaju najtežih oblika kršenja izbornog prava, te će se inkriminacijom na ovaj način stvoriti uslovi da se odredbe Zakonika u ovom dijelu dopune novim krivičnim djelima sa ciljem sprečavanja povrede slobode opredjeljenja i prihvatanja priloga iz zabranjenih izvora.

Kriminalizacija nezakonitog finansiranja političkih partija nije zatražena u preporukama posmatračke misije OEBS-a za parlamentarne izbore 2016. godine već su na tom rješenju insistirali opozicija i nevladin sektor u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

U izvještaju OEBS-a pozivajući se na grupu država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) navedeno je ,,da treba uložiti napore na jačanju transparentnosti finansiranja stranaka, u cilju boljeg identifikovanja izvora finansiranja političkih partija putem strožijih računovodstvenih i revizorskih obaveza i definisati veliki broj sankcija kada dođe do povreda“.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније