Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Al Jazeera; Objavila:M.M ]

14. 01. 2020. 20:03 >> 15:47
45

MITROPOLIT MIHAILO

"CG ne može postojati bez CPC"

Bez Crnogorske pravoslavne crkve sa svojom vjekovnom imovinom Crna Gora nije potpuna država, a Zakon o slobodi vjeroispovijesti je u tom smislu ključna istorijska prekretnica, saopštio je mitropolit CPC Mihailo.

Prema njegovim riječima, to je jedno od najvažnijih pitanja državnosti Crne Gore i u njoj Crnogorske pravoslavne crkve.

"Sad i narod zna da Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve. CPC je stvarala ovu državu. Žele da uzmu u njihovo vlasništvo ono što smo mi do 1920. pravili nakon oslobođenja od Turske. To je nemoguće. Ukoliko se crkve i manastiri ne bi vratili Crnoj Gori, pa tek onda Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi , onda Crna Gora ne bi postojala kao država", rekao je mitropolit Mihailo za Al Jazeeru.

On priznaje da trenutni odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom nijesu sjajni.

Osim činjenice da CPC nema imovine, te da sam živi u nedovršenoj crkvi na periferiji Cetinja, mitropolit Mihailo kaže da se ove dvije crkve u mnogo čemu razlikuju.

Prema njegovim riječima, treće goruće pitanje je priznanje autokefalnosti CPC. Tvrdi da je ona po svojoj prirodi i jedinstva države i crkve u prošlosti uvijek bila autokefalna, te da je u velikoj kroz istoriju bila priznata i od drugih. Dodaje i da će CPC uskoro imati puno priznanje Carigradske patrijaršije, ali kaže da ga unutarhrišćansko negiranje najviše pogađa.

"Carigratski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, kazao je da će proučiti istoriju Balkana i da ostalim pravoslavnim crkvama treba dati autokefalnost, a to se odnosi na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu", naglasio je mitropolit Mihailo.

On je zamolio sve u Crnoj Gori, ali i u regionu, da i političkim i vjerskim pitanjima ubuduće prilaze "hladne glave" sa mnogo više samospoznaje, samokritičnosti i katarze.

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније