Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ RCG; Objavila:M.M ]

14. 01. 2020. 16:15 >> 16:09
6

VUKSANOVIĆ

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba Crnoj Gori"

Crnoj Gori je trebao Zakon o slobodi vjeroispovijesti, jer je sasvim prirodno da smo, kao suverena država, željeli da riješimo i to pitanje koje već dugo vremena opterećuje našu javnost - ocjenjuje u intervjuu Radiju Crne Gore predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

 

“Ja bih rekao da je taj zakon zapravo pokazao ono što je već dugo prisutno, što je nekad manje, a nekad više očigledno, a to je taj jedan rascjep u crnogorskom društvu. Ali tu smo da sve te probleme rješavamo, da kroz dijalog dolazimo do dobrih rješenja, kako bi sve ono što nas opterećuje doveli u jedan prihvatljiv okvir”, kaže Vuksanović.

Vuksanović navodi da nije najzadovoljniji što se Zakon o slobodi vjeroispovijesti donosio u vrijeme blagdana.

“Treba uzeti u obzir činjenicu da ovo zakonsko rješenje, kad god da ste ga stavili na dnevni red i kad god da se usvojilo, ono bi dovelo do određene polarizacije i do određenih tenzija. Ja svakako nisam najsrećniji što je taj zakon došao na dnevni red za vrijeme božićnih blagdana, ali opet, razumijevajući parlamentarnu dinamiku imao sam odgovornost zbog same ozbiljnosti tog pitanja da učestvujem u raspravi”, objašnjava Vuksanović.

Lider HGI-ja smatra da će Vlada i Mitropolija crnogorsko-primorska ipak, u jednom trenutku, razgovarati o ovom zakonu.

“Kakva god da je atmosfera i šta god da se dešava, uvijek ljudi sjednu za sto i dogovaraju se, pa će biti i ovaj put tako. Ne možemo odrediti vremenski trenutak kada će se to desiti, ali sigurno će se desiti”, vjeruje Vuksanović.

Vuksanović nema ništa protiv protesta na ulicama, sve dok su u jednom demokratskom okviru.

“To je, zapravo, jedan legitiman izraz nezadovoljstva. Za sad vidimo da su litije i molebani civilizovani, da nema nikakvih ispoljavanja destrukcije i to je ono što je pohvalno. Ono što je loše je politička artikulacija tog nezadovoljstva. Ako se prisjetimo šta smo sve čuli u Parlamentu od određenih političkih subjekata, onda je to nedopustivo i zastrašujuće. Ta politička artikulacija bila je dovedena do usijanja, a to je pokazalo da određeni politički subjekti ovu temu koriste kao svoje političko gorivo”, ističe Vuksanović.

Upitan da li je ispravno boriti se protiv lažnih vijesti tako što se privode novinari, Vuksanović naglašava da niko nije srećan kad se tako nešto dešava.

“Niko nije srećan kad se moraju privoditi novinari. Ja bih više volio da nismo imali ni privođenje novinara, ni privođenje poslanika, ali bih takođe volio da nismo imali ni destrukcije iz skupštinske sale, kao ni plasiranje određenih lažnih vijesti. Pogotovo u ovoj situaciji napetosti, jedna lažna vijest može imati nesagledive posljedice. Svakako, najsrećniji bih bio da se čitava ta problematika sistemski riješi, da imamo sistemski pristup i fake news-u i svemu što može dovesti do povećanja tenzija. Ja mislim da je Crna Gora na tom putu da se na jedan temeljni način pristupi toj pojavi koja može imati jako loše posljedice”, smatra Vuksanović.

Vuksanović vjeruje da će se nastaviti rad na reformi izbornog zakonodavstva, te da se ne treba obeshrabrivati.

“Jeste da smo u izbornoj godini, ali za račun dogovora treba možda i žrtvovati određene tradicije, a jedna od takvih je da se ne mijenjaju i ne donose izborni zakoni u izbornoj godini.

Vuksanović očekuje i da se nastavi konstruktivna uloga partnera iz Evropske unije i američke ambasade u čitavom procesu.

“Naši prijatelji sa Zapada imaju jednu konstruktivnu ulogu, oni su zainteresovani da se dijalog vodi u okviru institucija i ja očekujem i dalje njihovu konstruktivnu ulogu i vjerujem da možemo doći do odgovarajućih rješenja”, zaključuje Vuksanović.

Olivera Slavnić, RCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније