Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

14. 01. 2020. 14:09   >>  14:08 4

KOVAČEVIĆ

Ko negira i pali simbole, pao je na prvom ispitu

Država Crna Gora i njena legitimno izabrana vlast su, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pod neviđenim udarom i pritiskom medijskih lažnih vijesti i brutalnim negiranjem osnovnih civilizacijskih vrijednosti i pojmova, ocijenio je Ranko Kovačević, predsjednik Crnogorskog medijskog foruma.

Kovačević navodi da lažne vijesti nijesu ovih dana zaobišle ni sport, odnosno utakmicu rukometnih reprezentacija Crne Gore i Srbije.

"Pitamo: da li je na ijedan lažni medijski navod i iskaz reagovalo makar jedno, od više njih, udruženja i društava novinara u Crnoj Gori?! Nažalost, nije!? To je prosto začuđujuće s obzirom na to da bi njihov zadatak trebao biti i jeste da štite objektivno novinarstvo, profesionalne standarde, te istinito i nepristrasno izvještavanje, a sve je to ovih dana pod neštedimnom paljbom sa mnogih strana lažnih medijskih vijesti i komentara", piše u saopštenju Kovačevića.

S druge strane, navodi Kovačević, najnovija vijest jeste da je više studentskih organizacija iz Srbije zatražilo od njenog predsjednika da se odnosi te države sa državom Crnom Gorom svedu na minimum.

"Nema većeg paradoksa: upravo bi mladi, osobito studenti, trebalo da propagiraju opštečovječanske, etičke, civilizacijske, demokratske i humane odnose, da uvažavaju i poštuju druge zemlje, narode i države i da budu otvoreni prema svijetu. Takođe, svjedoci smo bili da se od strane, kako je javljeno, članova Kluba studenata Pravnog fakulteta državnog univerziteta u Beogradu, pokušala zapaliti državna zastava Crne Gore. Svaki atak na simbole države samim tim je atak i na državu samu", navodi Kovačević.

On podsjeća da je čuveni srpski akademik prof. dr Živojin Perić, jedan od najpoznatijih profesora nekadašnjeg prestižnog beogradskog Pravnog fakulteta, međunarodni ekspert za pravne nauke, između dva svjetska rata, ustvrdio, u odbrani crnogorske istine, crnogorske pravde i pravice, crnogorske države i crnogorske etičke i etničke individualnosti, da je "država pravo, a pravo država".

"Brutalno negirajući simbole crnogorske države, studenti a i profesori – s obzirom na to da nijesu reagovali na ispade svojih studenata – na Pravnom fakultetu državnog univerziteta u Beogradu, pali su na početnoj lekciji iz pravne nauke. No, prosto je frapantno da niko sa pravnih fakulteta više univerziteta, i državnog i privatnih, u Crnoj Gori, nije reagovao na ovako sramni i nečasni događaj i ustao u odbranu civilizacijskih svetih pojmova i vrijednosti prava i države, te njenih simbola, ma čiji oni bili. Ko od studenata i profesora nekog Pravnog fakulteta želi da pali i negira simbole bilo koje države – u ovom slučaju crnogorske – pao je već na prvom ispitu iz pravne nauke. On samim tim negira i pojam prava, odnosno ličnu kartu i legitimacijsku osnovu svog identiteta akademskog građanina pod čijim tobožnjim imenom i simbolom nastupa u ovim i drugim sličnim anticivilizacijskim radnjama. Ne zaboravimo, kako reče srpski akademik prof. dr Živojin Perić: 'Država je pravo, a pravo je država'", zaključuje se u saopštenju Kovačevića.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније