Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

13. 01. 2020. 14:20   >>  14:19 3

URA TRAŽI PODRŠKU

"Predsjednik države ne može biti član partije"

Građanski pokret URA najavio je da će tražiti podršku svih poslanika zbog izmjene ustavne odredbe kojom nije predviđeno da predsjednik Crne Gore ne može da bude i član političke partije.

URA traži da se u članu 97 Ustava doda formulacija kojom bi predsjednik države bio dužan da nakon stupanja na dužnost da ostavku na članstvo u partiji i o tome prilikom polaganje zakletve obavijesti Skupštinu Crne Gore.

"Imamo najilustrativniji primjer koliko je važna ova formulacija u članu 97, nažalost umjesto predsjednika svih crnogorskih građana imamo partijskog predsjednika koji je i predsjednik stranke“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, predsjednik države umjesto da sabira i predstavlja cijeli crnogorski narod i podstiče na prevazilaženje podjela u društvu "radi sasvim suprotne stvari".

„Crnoj Gori u budućnosti treba predsjednik svih njenih građana i u formalnom i praktičnom smislu“, ističu iz ovog pokreta.

Iz URE kažu da je praksa zemalja Evropske unije da državni funkcioner bude zakonski onemogućen da akumulira moć na različitim pozicijama u javnom životu.

„Formulaciju kojom bi se dopunio član 97 Ustava Crne Gore, a što kao stranka predlažemo, nalazimo u našem neposrednom okruženju", kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, u hrvatskom Ustavu je jasno predviđeno da predsjednik države nakon stupanja na funkciju ne smije biti i član partije.

Oni su naveli da ova inicijativa predstavlja unapređenje trenutnog stanja koje propisuje Ustav Crne Gore.

"Vjerujemo da će prijedlog naići na podršku svih odgovornih poslanika i subjekata u crnogorskom društvu", naveli su iz URE u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније