Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

12. 01. 2020. 23:27 >> 23:51
7

EPISKOP SPC POZVAO

Tramp da "interveniše" kod Vlade Crne Gore

Episkop istočnoamerički Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je američkog predsjednika da kod Vlade Crne Gore "interveniše" zbog Zakona o slobodi vjeroispovesti, prenosi B92.

On je pozvao predsjednika Trampa da vladi CG poruči da "pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje čine po vjerskoj osnovi, i od oduzimanja, vjekova starih, bogomolja" SPC-a u toj zemlji.

"Želimo privoljeti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu vjerskih sloboda i prava na posjed imovine u Republici Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba s miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstranatima, koji su samo željeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja", naveo je Irinej u pismu predsjedniku SAD.

Kako prenosi portal Sabornik, on je naveo da se "stiče utisak da je ovaj zakon samo izgovor za konfiskaciju vjerskih objekata SPC", koja je prisutna u Crnoj Gori osam vijekova, a što bi značilo gubitak vjerskog nasljeđa i kulturne baštine.

Gospodine Predsjedniče, velikodušno ste učinili vjersku slobodu glavnim prioritetom Vaše spoljne politike. U ime naših vjernika, srpsko-američkih građana i stanovnika SAD, pozivamo Vas, vašu vladu i njene institucije, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu vjersku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod vlade Crne Gore, da pod hitno prestane i odustane od progonstva koje čini po vjerskoj osnovi, i od oduzimanja, vijekovima starih, bogomolja”, istakao je vladika Irinej.

U Njujorku se juče kod crkve Svetog Save na Menhetnu okupilo nekoliko desetina građana kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније