Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

12. 01. 2020. 12:33   >>  12:33 6

TUDIK

CG napreduje ka EU, Makron nije protiv proširenja

Predsjednik Francuske Emanuel Makron ne protivi se proširenju Evropske unije (EU) već želi da građani država kandidata, kroz reforme, osjete konkretna poboljšanja, poručila je francuska ambasadorka u Crnoj Gori, Kristin Tudik.

Ona se u intervjuu za agenciju Mina osvrnula na navode da se Markron protivi proširenju EU.

"Nije se suprostavio proširenju. On zna da je proširenje neophodno, jer zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi i Evropa sa njima postaje suverenija i ujedinjenija. On želi da građani ovih zemalja kroz reforme osjete konkretna poboljšanja", kazala je Tudik.

Prema njenim riječima, Francuska je u više navrata potvrdila svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

Ona činjenicu da se nije raspravljalo o francuskom non pejper dokumentu vidi ohrabrujuće.

"Oni su poslali snažnu poruku državama Zapadnog Balkana da im Evropa neće okrenuti leđa. Bez i najmanje zadrške na jasan način su potvrdili evropsku perspektivu Zapadnog Balkana", kazala je Tudik.

Ona je mišljenja da je Crna Gora ostvarila veliki napredak na putu ka Evropskoj uniji.

"Ipak, iako postoji zakonodavni i institucionalni okvir efektivno sporvođenje reformi nije uvijek svuda prisutno. U pogledu vladavine prava rezultati su pomiješani i treba popuniti praznine koje postoje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije ili pak trgovine ljudima", navela je Tudik.

Sa druge strane, kazala je, postignuti su zadovoljavajući rezultati u oblasti javne uprave, odnosno racionalizacije njene organizacije i zapošljavanja prema zaslugama.

"Kvalitetna policijska saradnja koju Crna Gora ima sa Francuskom, kao i sa brojnim drugim zemljama Evropske unije, doprinijela je, takođe, zadovoljavajućim rezultatima u oblasti borbe protiv kriminala", poručila je Tudik.

Na pitanje da li je EU dovoljno prisutna u regionu, s obzirom na jak uticaj Rusije, Turske i Kine na koji upozoravaju domaći i strani zvaničnici, Tudik je odgovorila da posredstvom instrumenta predpristupne pomoći Evropska unija danas izdvaja 12,8 miliona eura za podršku zemljama Zapadnog Balkana u okviru njihovog procesa pridruživanja.

"Dakle, odgovor je da, Evropska unija je veoma prisutna u regionu ali možda to nedovoljno ističe. Naravno, može se angažovati više", kazala je Tudik.

Upitana da li povjerenje građana u EU može biti poljuljano, zbog najnovijih dešavanja i kriza sa kojima se Evropa suočava poput Brexita, migrantske krize, neizvjesnosti oko proširenja, odgovorila je da su Evropljani zabrinuti.

"Ipak, ne smatram da su samo oni. Čitav svijet je zabrinut. Kada su u pitanju građani Francuske, uvjerena sam da i dalje vjeruju u Evropu, čak i ako se ponekad žale na njenu birokratiju. Ipak, ostaju joj privrženi", dodala je Tudik.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније