Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

12. 01. 2020. 07:32 >> 17:51
14

VUJOVIĆ SMATRA

Opozicija će teško do zajedničke platforme

Nakon dešavanja u posljednje dvije godine teško je vjerovati da se opozicija može ujediniti oko zajedničke platforme za minimalne uslove za održavanje fer i slobodnih izbora, ocijenio je politički analitičar Zlatko Vujović.

On je za Dan rekao da, po svoj prilici, nema spremnosti i zainteresovanosti unutar opozicije za ova pitanja.

"Nepovjerenje je dodatno poraslo, a kampanja uveliko teče. Mislim da su ključne partije već pokrenule svoje ljude i u novim uslovima se spremaju za održavanje izbora. Vjerska pitanja su potisnula sva ostala, tako da se u toj buci koja je nastala niko neće ni osvrtati na pitanja izbornih uslova. Čak i ako bi se na tome ozbiljno poradilo, pa i ako bi se usvojile određene izmjene, vremena za implementaciju gotovo da nema", ocijenio je Vujović.

On smatra da su opozicione partije propustile veliku šansu da uz podršku EU unaprijede izborno zakonodavstvo.

"Veliko je pitanje kad će naše društvo imati tako veliku šansu za izbornu reformu. No, s druge strane, treba biti svjestan da to što je na kraju dogovoreno između onih koji su učestvovali u radu odbora ne znači da je no definiciji bilo dobro", kazao jeVujović.

Janjušević: Dominiraće Zakon o slobodi vjeroiposvijesti

Politički analitičar Dragiša Janjušević kazao je da dosadašnja iskustva govore da će opozicija imati različite pristupe u rješavanju krize, odnosno u izmjenama izbornog zakonodavstva u samoj izbornoj godini.

"Mišljenja sam da će dominirati Zakon o slobodi vjeroispovijesti, gdje će glavni akter biti DPS i Mitropolija crnogorsko-primorska, što će opoziciju staviti u drugi plan, a što je svakako i bila namjera DPS-a, kako bi izgradio što bolju poziciju u izbornoj godini. Opozicija, ukoliko ne bude imala jedinstven pristup ili platformu u rješavanju problema, rizikuje veliki pad, odnosno apstinenciju, koja može riješiti izbore u korist DPS-a, koji nikad slabiji nije ušao u jednu izbornu godinu", istakao je Janjušević.

Po njegovom sudu, ukoliko se opozicione strategije budu kretale u različitim pristupima, od tehničke vlade do bojkota izbora, DPS će to koristiti eksploatišuću identitetska pitanja.

Oni će prvenstveno preko Zakona o slobodi vjeroispovijesti tražiti svoju šansu za još jedan četvorogodišnji mandat zaključio jeJanjušević.

Raonić: Teško do dijaloga

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić kazao je da je inicijativa SNP-a za sastanak opozicije na temu izbornih uslova na tragu njihove dosadašnje odgovorne politike, čiji je cilj objedinjavanje opozicione političke scene.

"Trenutak je pravi, jer je možda i posljednji momenat za takvo nešto, bez ozbira što je malo vjerovatno da se može realizovati. Teško je očekivati dijalog i koordiniranu akciju među onima koji se gađaju u Skupštini, koji jedne druge nazivaju najprizemnijim imenima, a pri tome jedni su u bojkotu, drugi su ga prekinuli, a treći ni sami ne znaju gdje su", rekao je Raonić.

Kako je zaključio, sada je maksimum da se objedine ideološki srodne opcije i da se na marginu smjeste svi oni čija je jedina namjera, domet ili uloga da raspu opozicione glasove.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније