Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

06. 01. 2020. 07:20   >>  07:19 47

MITROPOLIT MIHAILO

"Iluzija SPC da će srušiti Crnu Goru"

Crna Gora će iz spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, izaći kao pobjednica, ističe u intervjuu Pobjedi poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo, naglašavajući da država brani istorijsku istinu, tradiciju, svoj narod, građane, istorijsku autokefalnu CPC, ali i samu sebe.

Crna Gora je, kaže mitropolit, kao i vjekovima ranije nepobjediva u pravednoj vlastitoj samoodobrani, kojom brani svoju slobodu i ugroženi opstanak.

"Očekujem da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti donijeti konačno pravedno rješenje crnogorskog pravoslavnog crkvenogpitanja", navodi on.

Vladika najavljuje i da će Crnogorska pravoslavna crkva uskoro otvoriti svoju bogoslovsku školu na Cetinju.

POBJEDA: Zakon o slobodi vjeroispovijesti je usvojen. S tim se, međutim, ne mire Srpska pravoslavna crkva i prosrpski politički blok u Crnoj Gori. Organizuju svakodnevne protestne šetnje u gradovima, nakon molebana u harmovima i crkvama. Kako će se, prema Vašem mišljenju, riješiti ovaj spor između države Cme Gore i SPC?

MITROPOLIT MIHAILO: Spor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve će se riješiti u korist države Crne Gore, prema usvojenom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i na osnovu drugih važećih zakona i pravnog sistema crnogorske države, usklađenog sa demokratskim i humanim međunarodnim pravnim poretkom i njegovim najvišim standardima. Ogromna je iluzija SPC i njenih pomagača da će srušiti savremenu državu Crnu Goru, njenu vlast i poredak, njen suverenitet, teritorijalni integritet, identitet, međunarodno priznatu nezavisnost i inkorporirati je u „veliku Srbiju". Posljednji adutu cilju ostvarenja „velike Srbije" je SPC, kao par exelans politička organizacija, a ne vjerska institucija koja idejno predvodi blok prosrpskih partija u Crnoj Gori. Crna Gora će dobiti ovaj spor, jer brani istorijsku istinu, tradiciju, svoj narod, građane, istorijsku autokefalnu CPC i samu sebe, kao jedinstvo i cjelinu svih ovih navedenih svetinja. Crna Gora je, kao i vjekovima ranije, nepobjediva u pravednoj vlastitoj samoodobrani, kojom brani svoju slobodu i ugroženi opstanak. Crna Gora je nepobjediva, jer se brani pravom i pravdom, humanim i demokratskim zakonima, mirom i ljubavlju, viteštvom i čojstvom. Ona nikoga ne ugrožava, niti bilo kome što otima. Crna Gora vraća pod svoju ingerenciju svoju neotuđivu imovinu i sakralno kulturno nasljeđe koje na njenoj državnoj teritoriji nikome ne može pripadati bez isključivo crnogorskoj državi. Crna Gora će pobijediti, jer je njena pozicija legalna i legitimna, zasnovana na pravu i pravdi, istoriji, realnoj i većinskoj biračkoj volji građana birača, jednom riječju svi argumenti su na njenoj strani. Uz sve to, Crna Gora će pobijediti i razumom i idealnom tolerancijom, trpeljivošću i istrajnošću, mudrošću i ljudskim visokomoralnim odnosom prema svima i svakome, što svakog časa pokazuje i dokazuje. Crna Gora će pobijediti jer čuva svoj i regionalni mir, bezbjednost, sigurnost^stabilnost i dostojanstvo. Čuva ljudske živote i imovinu od onih od kojih im prijeti ugrožavanje. Crna Gora je sposobna da se sama odbrani i saču-. va od svih koji je ugrožavaju iznutra i spolja. Najzad, savremena Crna Gora ima i svoje moćne saveznike i partnere NATO pakt koji potvrđuju i dokazuju svoju posvećenost i punu odgovornost, a već je i pred vratima Evropske unije. Uostalom, da država Crna Gora nije apsolutno sigurna da u ovome slučaju brani apsolutno istinu, ona ne bi ni pokretala ovaj epohalni, istorijski proces.

POBJEDA: Vlast je najavila daje spremna za potpisivanje temeljnog ugovora i sa SPC. Kako gledate na to?

MITROPOLIT MIHAILO: Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti je dalo pravni osnov da se nezakonito upisana na SPC crkvena imovina ponovo uzakoni na državu Crnu Goru. Nakon toga slijedi proces ponovnog upisa te imovine na državu Crnu Goru. Tek poslije toga slijedi potpisivanje temeljnog ugovora.

POBJEDA: Crnogorska pravoslavna crkva bezrezervno je podržala Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Sto očekujete od njega?

MITROPOLIT MIHAILO: Očekujem da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti donijeti konačno pravedno rješenje crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja. Takvu odluku zdušno podržava CPC.

POBJEDA: Vjerujete li da će država podržati proces vraćanja autokefalnosti Crnogorskoj crkvi?

MITROPOLIT MIHAILO: Siguran sam u cilju državne politike Crne Gore, koji je i sama država istakla, da podržava vraćanje autokefalnosti CPC, čime ona ne zadire u kanone i crkveno pravo, već upravo djeluje u skladu sa kanonima crkvenih sabora, koji su kao rezultat imali da je CPC bila autokefalna sve do 1920. godine. Time država Crna Gora upravo potvrđuje i zaokružuje svoju državnu suverenost. A to dalje znači, mir i ljubav sa svim religijama, crkvama i vjerskim organizacijama u Crnoj Gork Da , je država Crna Gora svojom politikom vraćanja autokefalnosti CPC i njenoj punoj obnovi apsolutno u pravu, potvrđuje i to što su nje.nu autokefalnost priznavale sve pravoslavne crkve sa kojima je ona čuvala i održavala dogmatsko jedinstvo. Među svim pravoslavnim crkvama koje su priznale autokefalnost CPC, bile su i Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva i Vaseljenska patrijaršija. Autokefalna CPC je nekanonski i nasilno prisajedinjena SPC 1920. godine dekretom regenta Aleksandra, kao autokefalna crkva. Taj zločin izvršenje kao rezultat i posljedica nasilnog ukidanja države Crne Gore i njenog prisajedinjenja ondašnoj kraljevini SHS unitarnoj Jugoslaviji. Sve je ovo istorijski nepobitno dokazano i dokumentovano.

POBJEDA: Očekujete li da će država istrajati i da će crkvena imovina koja je nezakonito prepisana na SPC biti vraćena državi i hoće li pozvati na odgovornost institucije i službenike koji su to učinili?

MITROPOLIT MIHAILO: Očekujemo da će država Crna Gora istrajati i crkvenu imovinu vratiti u svoje vlasništvo, kao i da će pozvati na odgovornost institucije i službenike koji su nezakonito upisivali imovinu u vlasništvo SPC.

POBJEDA: Crnogorskoj crkvi vraća se sve više vjernika, sve je više sveštenstva, ustoličenje i četvrti episkop otac Boris. Kakvi su planovi za budućnost?

MITROPOLIT MIHAILO: Sve više vjernika i sveštenika vraća se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Zbog neadekvatnih materijalnih mogućnosti CPC nije do sada bila u situaciji da riješi pitanje omasovljavanja klira. 1 pored toga svojim kliricima i onima koji žele da stupe u klir CPC, ona možeredovno vršiti svoju misiju. Želju za stupanje u klir CPC iskazuju brojni lojalni patriotski Crnogorci, sveštenici raznih pravoslavnih crkava, među kojima i više od 50 sveštenika SPC, jer svi oni znaju i izjavljuju daje CPC bila, jeste i biće autokefalna crkva, kao i daje bila, jeste i biće suverena, međunarodno priznata i nezavisna država Crna Gora. I pored velikog interesovanja za stupanje u klir CPC, to je za nas veoma odgovorna dužnost, zbog čega ćemo prijemu novih sveštenika prići krajnje posvećeno, da samo oni koji su vjerni i lojalni CPC i državi Crnoj Gori, mogu predstavljati klirike naše crnogorske crkve. CPC će uskoro otvoriti svoju bogoslovsku školu na Cetinju, čiji je statut već formulisan, a elaborat o njenoj nužnosti i opravdanosti je već izrađen.

 

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније