Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O. Z. ]

05. 01. 2020. 16:31 >> 16:32
5

NIKOLIĆ

Dačić dodatno kontaminirao usijanu atmosferu

Pozivom Crnogorcima u Srbiji da se izjasne o zakonu o slobodi vjeroispovijesti u susjednoj državi, uz upozorenje onima koji podržavaju vlast u Crnoj Gori, da će se preispitati da li treba da zadrže srpsko državljanstvo, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić svrstao se u red političara koje je istorija čovječanstva zapamtila kao inspiratore egzodusa zbog nacionalne pripadnosti, političkih stavova i načina mišljenja, ocjenio je predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, Andrija Nikolić.

"Obilježavanjem podobnih i nepodobnih Crnogoraca u Srbiji, Dačić je zapravo želio da zaprijeti protjerivanjem onima koji su u njegovoj projekciji nepodobni građani Srbije. Na isti način započela je politička priprema progona Jevreja u Hitlerovoj Njemačkoj, koja je za posljedicu imala stravičnu ‘Kristalnu noć’ tokom koje je uništeno ili spaljeno stotine sinagoga, jevrejskih domova i radnji, a 91 osoba je ubijena", kazao je Nikolić.

On je poručio da, umjesto da prvi čovjek diplomatije države koja igra važnu ulogu u stabilnosti kompletnog regiona, stvari usmjerava u pravcu dijaloga i smirivanja strasti, Dačić je dodatno kontaminirao, inače usijanu javnu atmosferu, i uznemirio brojne građane u sopstvenoj, i susjednim državama.

"Ostalo je, međutim, nejasno, da li ministar Dačić poznaje zakone i Ustav Republike Srbije? Gdje piše da je državljanin Srbije crnogorskog porijekla dužan da se izjasni o zakonu usvojenom u susjednoj državi ? Takođe, nepoznato je i da li su ‘0,5 odsto Crnogoraca u Srbiji’ koji su prema Dačićevoj interpretaciji prošlosti godinama vladali Srbijom, Crnogorci ili Srbi iz Crne Gore?", upitao je Nikolić.

Kako je naveo, kad govori o položaju Crnogoraca u Srbiji, i Srba u Crnoj Gori, Dačić zaboravlja da su Crnogorci migrirali, odnosno doselili u Srbiju, a da su Srbi iz Crne Gore, kao i njihovi preci, rođeni u Crnoj Gori.

Nikolić je istakao da o ugroženosti prvih ili drugih, najbolje govori podatak da je 1981. godine u Srbiji živjelo blizu 150 hiljada ljudi koji su se izjasnili kao Crnogorci, dok ih je danas 38 527. Kad je riječ o Srbima u Crnoj Gori, dodoa je, prema rezultatima popisa iz 1991. bilo ih je 9 odsto, a danas ih ima 28 procenata. 

"Nadali smo se da su iz događaja bliske i dalje prošlosti, izvučene određene pouke, i da su odnosi Crne Gore i Srbije oprezno i sa obostranom namjerom, krenuli uzlaznom putanjom. Komentari poput ovog, koji je došao od šefa srpske diplomatije, ozbiljno ugrožavaju takav trend, i imaju za cilj da stvari vrate na početak", zaključio je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније