Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

05. 01. 2020. 16:07   >>  18:56 26

UPRAVA ZA DIJASPORU

Izjava Dačića radikalni primjer narušavanja ljudskih prava

Izjava ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića, najradikalniji je primjer narušavanja ljudskih i manjinskih prava jer ima karakter poziva na progon Crnogoraca u Srbiji, ocijenili su iz Uprave za dijasporu Crne Gore.

Dačić je kazao da je vrijeme da se svi građani Srbije, koji su crnogorskog porijekla, izjasne po pitanju Zakona o slobodi vjerosipovijesti i da je pitanje da li oni koji podržavaju crnogorski režim treba da imaju srpsko državljanstvo.

U Upravi smatraju da Dačić, zamjenom teza, optužuje Crnu Goru za kršenje kolektivnih prava građana srpske nacionalnosti u Crnoj Gori, “iako dobro zna koliki pritisak je pretrpjela crnogorska nacionalna zajednica u Srbiji u prethodnom periodu, što pokazuju i statistički podaci”.

“Očigledno je da je namjera zvanične politike Srbije da Crnogorci u Srbiji pretvore u statističku grešku na narednom popisu, iako su nekad Crnogorci bili među pet najbrojnijih nacija u toj državi”, kaže se u saopštenju.

Oni smatraju da ne treba trošiti riječi koliko su Crnogorci zadužili Srbiju i da je zato nevjerovatno da nešto može da saopšti jedan srpski ministar.

“Umjesto da doprinese smanjivanju tenzija u međudržavnim odnosima, Dačić ide korak dalje i predlaže da se svim Crnogorcima koji doživljavaju Crnu Goru kao matičnu državu, preispita mogućnost oduzimanja srpskog državljanstva” navodi se u saopštenju.

Oni smatraja da takva izjava Dačića, izlazi iz već uvriježenih stereotipa o Crnogorcima koji zahvaljujući nacionalističkoj retorici njeguje značajan dio srpskih medija.

“To sada prelazi na otvoreni poziv na kršenje zagarantovanih prava domaćim zakonodavstvom i međunarodnim dokumentima, što sve ukupno zlokobno podsjeća na karakter srpskog režima sa početka devedesetih godina”, dodaje se u saopštenju.

Oni poručili da će Crna Gora iskoristiti sve mehanizme u cilju zaštite nacionalne zajednice u Srbiji.

"Pa čak i od ovakvih neodmjerenih izjava, koje dolaze sa najviših državnih adresa Srbije", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније