Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

05. 01. 2020. 12:35 >> 12:40
5

KEMP

UK napušta EU, ali ne napušta Evropu niti CG

Crna Gora napreduje u usklađivanju svojih zakona i prakse sa zakonima Evropske unije (EU), ali je potrebno da izgradi bilans ostvarenih rezultata kroz djelotvornu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ocijenila je britanska ambasadorka u Podgorici, Alison Kemp.

Ona je u intervjuu agenciji MINA poručila da Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) odavno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, kao i da Unija ne raspravlja o tome da li treba da dođe do proširenja ili ne, već kojim tempom.

Kemp je kazala da je Crna Gora najdalje odmakla kada su u pitanju pripreme za članstvo u EU.

"Crna Gora napreduje u usklađivanju svojih zakona i prakse sa zakonima EU u svim oblastima, od vanjske politike do bezbjednosti hrane", rekla je Kemp.

Poručila je da fokus ostaje na daljem jačanju vladavine prava i osnovnih prava, kao temelja za napredak ka članstvu u EU.

"To je bila osnova procesa pristupanja otkad je započet 2012. godine. Usredsređenost na vladavinu prava i osnovna prava glavni je razlog zašto je EU podržala rasprave za unaprjeđenje izbornog okvira, što obuhvata i reformu zakona koji se odnose na medije i ključna imenovanja", kazala je Kemp.

Zato, poručila je, Crna Gora treba da izgradi bilans ostvarenih rezultata kroz djelotvornu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Bilo je dobrih primjera međunarodne saradnje, kao što je zajednička operacija UK i Crne Gore sa ciljem borbe protiv šverca cigareta iz Luke Bar, koja je rezultirala hapšenjem 24 osobe i zaplijenom preko 25 miliona cigareta, i raduje me što će se ovakva saradnja dalje razvijati u narednim godinama", kazala je Kemp.

Prema njenim riječima, UK odavno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan.

"2018. godine smo sa oduševljenjem bili domaćin Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu i radujemo se Samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o investiranju u Zapadni Balkan, koji će se održati u Londonu u februaru 2020. godine", rekla je Kemp.

Ona je navela da je UK posvećeno dostizanju stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana, učvršćenog u evropskim vrijednostima i sistemima koji doprinose evropskoj bezbjednosti.

"UK podržava jačanje ekonomskih veza između Zapadnog Balkana, njegovih susjeda i EU, uključujući i putem mogućeg Regionalnog ekonomskog prostora (REA) kako bi se unaprijedile ekonomske veze sa svim državama u regionu", poručila je Kemp.

Govoreći o neotvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, podsjetila je da je Evropska komisija već rekla da su Sjeverna Makedonija i Albanija tehnički spremne za početak pregovora o pristupanju.

"Kako UK napušta EU, meni je teško da komentarišem budućnost proširenja", kazala je Kemp.

To će, kako je navela, biti odluka za druge.

"Ali rekla bih da EU ne raspravlja o tome da li treba da dođe do proširenja ili ne, već o tome kojim tempom treba da dođe do njega", rekla je Kemp.

Ona je poručila da što prije neka zemlja dovrši neophodne reforme, prije će biti spremna da se pridruži EU.

Kako je kazala, zamor od proširenja se pominjao u nekoliko navrata, kako od država Zapadnog Balkana koje su zainteresovane za koristi od članstva, tako i u pogledu postojećih država članica koje smatraju da Unija treba da se konsoliduje i riješi neke svoje unutrašnje dileme prije nego što se dalje proširi.

"Bez obzira na to da li ste susjedna država ili država kandidat, EU razumije značaj izgradnje povezanosti i podrške reformama u regionu. U slučaju Crne Gore, EU je vaš najveći trgovinski partner, jer je Crna Gora u 2018. godini ostvarila izvoz u EU u vrijednosti od 180 miliona EUR", naglasila je Kemp.

Ona je rekla da je EU izvor 32 odsto direktnih stranih investicija u Crnoj Gori.

Takođe, kako je rekla, EU je Crnoj Gori pružila podršku u vrijednosti od 279 miliona EUR od 2014. godine, kao i 144,3 miliona EUR grantova od 2009. godine kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

"Ideje koje kruže o reformi procesa pridruživanja sve jasnije pokazuju važnost stalne podrške suštinskim reformama prije nego što neka država postane spremna da se pridruži EU", navela je Kemp.

Komentarišući navode da je prećutno aktivirana klauzula balansa, rekla je da se ona primjenjuje u slučajevima kada proces reformi u oblasti vladavine prava znatno zaostaje za procesom usklađivanja sa cjelokupnim pravnim okvirom Evropske unije.

"To trenutno nije slučaj. Svake godine EU sačinjava Izvještaj o Crnoj Gori u kojem objektivno ocjenjuje ostvareni napredak i predlaže dalje korake koje je potrebno preduzeti, naglašavajući gdje treba odati zasluženo priznanje kao i gdje postoje razlozi za zabrinutost", kazala je Kemp.

Upitana smatra li da proces proširenja može biti usporen ukoliko se nastavi trend da u državama članicama EU prevladavaju nacionalističke politike, odgovorila je da je rizično za diplomatu da predviđa budućnost.

"O ovim odlukama će se razgovarati nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU. Odluke o proširenju donose se konsenzusom, a u nekim slučajevima i putem referenduma na nacionalnom nivou", navela je Kemp.

Govoreći o Bregzitu, kazala je da niko ne može poreći da će Bregzit promijeniti Evropsku uniju, ali da to ni u kom slučaju nije jedini faktor koji će oblikovati njenu budućnost.

"EU se suočila sa brojnim pitanjima u posljednjih pet godina: ekonomskom i migrantskom krizom; napadom Rusije na Ukrajinu i kršenjem međunarodnog prava napadima u Solzberiju, Hagu i Berlinu; ISIS-om i njegovim terorističkim napadima unutar naših granica", navela je Kemp.

Govoreći o Sporazumu sa Evropskom unijom, rekla je da nakon tri i po godine pregovora, procesa i izbora, Ujedinjeno Kraljevstvo ima novu vladu sa jasnim zadatkom da u januaru napusti EU.

"Novi sastav britanskog Parlamenta je zatim odobrio uslove britanskog izlaska iz EU. Ovaj sporazum stavlja Ujedinjeno Kraljevstvo na put ka novom sporazumu o slobodnoj trgovini sa EU. Ovaj novi odnos zasnivaće se na slobodnoj trgovini i prijateljskoj saradnji, a ne na ugovorima ili zakonima EU", rekla je Kemp.

Dodala je da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju, »a mi ćemo okončati ulogu Evropskog suda pravde na tlu UK, međutim, uloga Evropskog suda za ljudska prava će se nastaviti«.

Onda će se, kako je rekla, usredsrediti na sklapanje novog trgovinskog sporazuma između EU i Ujedinjenog Kraljevstva do kraja 2020. godine.

To je, smatra ona, težak raspored, ali su spremni za njega.

"Iako Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU, mi ne napuštamo Evropu. Premijer je opisao izgradnju novog partnerstva sa EU kao jedan od velikih projekata Ujedinjenog Kraljevstva za narednu godinu", navela je Kemp.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније