Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

04. 01. 2020. 09:57   >>  09:54 10

CRNOGORSKA PARTIJA

"Vučić da slavi Božić u Vojvodini"

Demokratija se prvo vježba kod kuće, pa tek onda demonstrira u susjedstvu, poručuju iz Crnogorske partije u Srbiji iz koje pozivaju predsjednika Aleksandra Vučića "da slavi Božić u Vojvodini, umjesto da ide u inostranstvo.

Crnogorska partija poziva zvaničnu Podgoricu da ozbiljno razmotri odbacivanje ideje o učešću u inicijativi "Mali Šengen" zbog rizika da će ova platforma biti zloupotrebljena od strane zvaničnog Beograda da se dalje miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, navodi se u saopštenju.

"Zbog jasne političke nestabilnosti u Beogradu i spoljnopolitičkog tumaranja neoradikalske administracije, ne postoje nikakve garancije da bi se uložen trud Crne Gore u ovu inicijativu isplatio. Nepotrebno je rizikovati sa Malim Šengenom koji je mogući paravan za nove skrivene pokušaje dominacije interesa krugova koji ne odustaju od Velike Srbije. Zato se sve države regiona trebaju 10 puta intenzivnije fokusirati na članstvo u EU," ističu u Crnogorskoj partiji.

Crnogorska partija upozorava na činjenicu da je veliki dio vladinog i opozicionog establišmenta u Srbiji anticrnogorski raspoložen i da su, u takvom ambijentu, iluzije o poboljšanju odnosa - samo iluzije.

"Međutim, za našu nacionalnu zajednicu u Srbiji je važno da imamo i svijetle primjere partnera koji njeguju ravnopravan odnos prema crnogorskom narodu i njegovim interesima. To su prevashodno, Liga socijaldemokrata Vojvodine i ostale partije okupljene oko političke platforme Vojvođanski Front, kao i dio progresivnog nevladinog sektora i građanski orijentisanih intelektualaca", navode u saopštenju.

Pošto bez suštinske demokratizacije Srbije neće ni biti napretka u regionu, Crnogorska partija se zajedno sa svojim partnerima u Vojvođanskom Frontu zalaže za puno poštovanje suštinske političke i ekonomske autonomije Vojvodine, ističu oni. 

"Sa Slovenijom je Vojvodina bila jedan od dva ekonomski najnaprednija i najprogresivnija dijela nekadašnje velike Jugoslavije. Danas je realnost Vojvodine daleko od te slavne prošlosti i njene uloge prosvetiteljskog svetionika na Zapadnom Balkanu. Tužna sudbina Vojvodine najbolje odslikava propast velikosrpskih ideja, tj. pogubnog centralizma. Tek kada Beograd i ostatak Srbije nauče da žive sa bogatom i multinacionalnom Vojvodinom bez kompleksa inferiornosti, riješiće se i ostali problemi u regionu. Održiva budućnost Srbije i regionalna stabilnost zavise od poštovanja pune autonomije Vojvodine, a ne od lažnog tržišta „Šengena Malog”."

Oni ističu da se demokratija prvo vježba kod kuće, pa tek onda demonstrira u susjedstvu. Zato su pozvali predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da slavi Božić u Vojvodini, umjesto da ide u inostranstvo.

"Nek slavi Biožić u Vojvodini umjesto što pokušava da kopira propali miting Slobodana Miloševića na vojnom aerodromu u Beranama. Za one sa kratkim pamćenjem, Milošević je ovaj paternalistički miting kiča u Crnoj Gori održao ilegalno 20. septembra 2000. godine, samo 4 dana prije izbora koji su srušili njegovu iluziju od države", navodi se u saopštenju Crnogorske.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније