Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 09. 2013. 16:11   >>  16:11 20

ISTORIJSKO UTEMELJENJE

SNP: Srpski da bude službeni

U Socijalističkoj narodnoj partiji smatraju da i srpski jezik, kao istorijski, tradicionalno i naučno utemeljen na ovim prostorima, treba da bude službeni jezik u Crnoj Gori, navodeći da će u tome istrajavati i ubuduće.

Iz SNP-a su podsjetili da se širom Evrope, 26. septembar obilježava kao Evropski dan jezika.

Iz te partije su kazali da jezička raznolikost doprinosi boljem razumijevanju različitih kultura, navodeći da je jezik jedno od najznačajnijih obilježja kulture i temelj ljudskog roda na kojem počiva kulturna istorija i tradicija čovječanstva.

"Zato je značaj jezika nemjerljiv.U Evropi postoji preko 200 jezika, kao i mnogi drugi jezici koje govore građani porijeklom iz drugih zemalja svijeta", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da, prema jednom od istraživanja, u Evropi postoji ugroženost takozvanih malih jezika.

Iz SNP-a su kazali da toj grupi jezika pripadaju i jezici sa prostora bivše Jugoslavije, i da se u izvještaju ističe da je Evropa uspjela da ukloni gotovo sve barijere između pojedinih zemalja.

"U Crnoj Gori, međutim, po ovom pitanju, nametnute su nove jezičke granice. To je učinjeno suprotno lingvističkim normama i standardima, a zarad dnevnopolitičkih potreba vladajuće koalicije, koja zapravo i drži vlast stvarajući vještačke podjele među građanima i po pitanju jezika", rekli su iz te partije.

SNP je podsjetila javnost da je zahvaljujući amandmanima te partije na opšti Zakon o obrazovanju i vaspitanju ostala na snazi odredba da se, imajući u vidu istu lingvističku osnovu, nastava u ustanovi izvodi i na srpskom jeziku, a poštujući prava manjinskih naroda, i na bosanskom, albanskom i hrvatskom jeziku.

"SNP smatra, da i srpski jezik, kao istorijski, tradicionalno i naučno utemeljen na ovim prostorima, treba da bude službeni jezik u Crnoj Gori, i u tome će istrajavati i ubuduće", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније