Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 01. 2020. 07:16   >>  04. 01. 2020. 08:56 2

ŠTO NAS ČEKA 2020.

CG između izbornih reformi i bojkota

Građani Crne Gore bi ove godine na izborima trebalo da odluče ko će državu voditi u narednom četvorogodištu. Ipak, nakon što Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije u roku završio posao zbog kojeg je formiran, bojkot izbora nije nerealan scenario, što se tokom minule godine moglo i čuti iz opozicionih redova. Da je bojkot kao opcija na stolu, smatra analitičar Sergej Sekulović, dok je za nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića to prirodna posljedica političkih dešavanja u vezi sa radom odbora. Poslanik DPS-a Miloš Nikolić, međutim, čvrsto vjeruje da do bojkota ipak neće doći.

Zbog činjenice da je ova godina izborna, sagovornici Portala RTCG smatraju da su izazovi na političkom planu vezani upravo za izlazak građana na birališta, pa tako u DPS-u vjeruju da će godina proteći u pripremama političkih partija za parlamentarne izbore.

“Nekih posebnih izazova trenutno nema na vidiku - dijalog u parlamentu, kakav-takav postoji, sve funkcioniše potpuno normalno i, kao što smo najavljivali na početku mandata, ova Vlada će završiti svoj mandat u punom trajanju”, kaže Nikolić za naš portal.

Rudović, međutim, upozorova da je, baš zato što je u pitanju izborna godina, važno naći “pravi odgovor na sve sljedeće manevre DPS-a da pošto poto zadrži vlast”.

"Daleko je dogovor"

“Sigurno će ih biti, jer i sami znaju da u stvarnosti nemaju većinu, pored svih koverti koje dobijaju”, smatra Rudović, ukazujući na, kako je rekao, “monstruozan plan zloupotrebe nacionalnih i vjerskih osjećanja”, čiji je cilj da se vlast održi po svaku cijenu.

Osim (ne)mogućnosti političkog sistema da kreira ambijent za izbore čiji rezultati neće biti osporavani, Sekulović kaže da bi se u političke izazove u ovoj godini moglo svrstati i stanje crnogorske ekonomije.

“Prije svega kvalitet upravljanja javnim dugom koji je, uz i dalje visoku stopu nezaposlenosti, jedan od najvećih problema”, upozorio je on.

Govoreći o tome je li realno da dođe do dogovora oko izbornog zakonodavstva, Sekulović kaže da je na to pitanje teško dati odgovor.

“U ovom trenutku dogovor izgleda daleko. Što se bojkota kao opcije tiče, mislim da je ona na stolu. Vjerujem da vladajuće partije igraju na opoziciono nejedinstvo koje će obesmisliti opciju bojkota, pogotovo što ona nema podršku EU”, kaže Sekulović.

Rudović, međutim, smatra da dogovor nije realan zbog nesloge u opoziciji, osim ako se ne uključi neko od važnih međunarodnih adresa.

Bojkot bi, kaže, bio prirodan, s tim da ne zna da li je nešto tako ostvarivo.

U DPS-u, međutim, imaju drugačije viđenje stvari. Podsjeća Nikolić da su već usvojili značajan dio preporuka OEBS/ODIHR-a, i time, kako kaže, stvorili uslove da se održe parlamentarni izbori sa punom međunarodnom afirmacijom.

“Ipak, nijesmo imali dvotrećinsku većinu za usvajanje Zakona o izboru odbornika i poslanika, te taj Zakon može biti platforma za razgovor sa opozicijom u narednoj godini. Rano je prejudicirati šta će se dalje dešavati, pogotovo ako imamo u vidu iracionalnost poteza crnogorske opozicije, ali ipak čvrsto vjerujem da do bojkota izbora na kraju neće doći”, rekao je Nikolić.

Očekivan pad podrške EU integracijama

Naši sagovornici su, pak, saglasni u ocjeni da je pad podrške EU integracijama očekivan.

Rudović smatra da je u pitanju “očekivani rezultat iznevjernih očekivanja”, dok Nikolić kao razlog vidi dužinu trajanja pregovoračkog procesa, kao i sve ono što se dešavalo nakon odluke da se sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ne otvore pristupni pregovori.

“Isto tako očekujem da pad raspoloženja bude trenutan, odnosno da se u nekoj bliskoj budućnosti ponovo vrati na onaj nivo koji je imao prije godinu dana. Rekao bih da je to ujedno i signal samoj EU koji upućuje na jasno rješenje - proces konsolidacije EU i proces proširenja moraju biti paralelni procesi jer će samo ispunjavanjem oba ta cilja Evropska unija biti jaka i konkurentna na globalnoj sceni”, rekao je Nikolić.

Sekulović smatra i da istorijski minimum podrške EU integracijama nije zabrinjavajućeg karakteka.

Sekulović i Rudović kažu da su prethodnu godinu obilježili građanski protesti, te afera Koverta, presuda za pokušaj terorizma na dan izbora 2016, ali i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, dok je po mišljenju Nikolića minula godina bila u znaku Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

Nikolić: U DPS-u zadovoljni rejtingom

U DPS-u su, kaže Nikolić, zadovoljni rejtingom koji ta partija ima, a shodno istraživanjima koje rade za sopstvene potrebe.

“Ne želeći da otkrivam detalj, reći ću samo - već sada je gotovo izvjesno da će DPS biti ubjedljivi pobjednik narednih izbora, što će nam omogućiti da budemo centralna snaga naredne parlamentarne većine”, rekao je Nikolić.

Rudović: DPS bi da drži Crnu Goru u tenzijama

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Rudović kaže da se skoro ništa suštinski neće promijeniti, osim što će CPC biti registrovana kao zvanična vjerska zajednica.

“Hramovi će ostati MItropoliji crnogorsko-primorskoj, što je i sam premijer potvrdio. Kako se bude vodio proces za dokazivanje vlasništva svake crkve ili mananstira, tako će se ponavljati scene koje smo gledali prethodnih dana. I to neko želi da traje godinama, a naročito uoči izbora. Tako DPS želi da non-stop Crnu Goru drži u tenzijama, kao da je svake godine novi referendum”, rekao je on.

Igor PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније