Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č./Mina ]

30. 12. 2019. 16:38 >> 20:43
60

MARKOVIĆ

"Posljednje upozorenje Amfilohiju da ne podstiče nerede"

Premijer Duško Marković uputio je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, kako je kazao, posljednje upozorenje da ne podstiče nerede. Marković je poručio građanima da ne brinu za svoju bezbjednost.

"Pozivam sveštenstvo SPC da ne pozivaju vjernike na pružanje otpora vlastima jer se iz crkava izlazi na ulice i napada policija. Mitropolitu savjetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede. Poziv za dijalog je otvoren a mitropolitu savjetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede. Ovo je posljednja opomena. CG neće dozvoliti izazivanje nereda", kazao je premijer odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa privrednicima u Privrednoj komori Crne Gore.

Premijer je pozvao građane na strpljenje. On je dodao da je Crna Gora evropska država XXI vijeka i poručio da ovdje neće biti nikakvog sukoba.

"Ovdje nije nikome tijesno: ni Srbima, ni Crnogorcima ni Albancima, ni Muslimanima – Bošnjacima, ni Hrvatima ni bilo kome drugom. CG je dom za sve. Ali u Crnoj Gori će se poštovati crnogorski zakoni, a ne nečiji drugi. Ne brinite za svoju bezbjednost! Država je tu da štiti vašu sigurnost i sigurnost vaših porodica", istakao je Marković.

Neobjašnjivo je, kako je rekao, to što zvanična Srbija nije osudila pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu.

"Začuđujuće je što neki ministri u Vladi Srbije i analitičari nekontrolisano vrijeđaju Crnu Goru i njene institucije. Ukoliko je Vladi Srbije potrebno, bilo kakvo objašnjenje u odnosu na Zakon, mogu ga dobiti od nas u bilo kom trenutku", poručio je Marković.

Očigledno, kako je kazao, nema spremnosti za dijalog, "a crnogorska Vlada je za taj dijalog otvorena".

"U Crnoj Gori postoji potpuna sigurnost srpske imovine, sprskih građana, srpskih kompanija. Pogledajte da li se neko okuplja ispred srpske Ambasade, da li neko atakuje na zastavu Srbije, i da li su ovdje ugrožene srpske kompanije i zaposleni", naveo je Marković.

Ta, kako je kazao, politička manipulacija ima za cilj da Crnu Goru predstavi kao nebezbjednu zemlju, što ne doprinosi razumijevanju dvije države.

"Crna Gora poštuje Srbiju i njena znamenja i tako će se odnositi prema njima i u budućnosti", poručio je Marković.

On je ponovio da je Crna Gora demokratska država.

"Ovdje političke stranke i svi drugi mogu organizovati proteste kad god ocijene da je to neophodno, kada treba da upozore vlast ili da se bore za svoja prava. Ali to se mora raditi u skladu sa zakonom i odgovarajućim procedurama", poručio je Marković.

Kako je dodao, svako huliganstvo, svaki atak na državnu imovinu i napad na službena lica biće strogo sankcionisani, i neće biti praštanja i milosti.

"Kada je u pitanju SPC, rekao sam da sveštenstvo treba da se vrati u vjerske objekte. Nema razloga za ovakvu vrstu histerije i manipulacije vjerskim osjećanjima građana, jer iza toga ne stoje stvarni razlozi", kazao je Marković.

To su, smatra on, politički razlozi koji bi željeli Crnu Goru da vrate unazad čitav vijek.

"Mi smo to vrijeme ostavili iza nas. Danas se o Crnoj Gori ne može odlučivati van nje i iza njenih leđa, kao što je to rađeno prije cijelog vijeka. Danas je Crna Gora samostalna, nezavisna država, članica NATO-a, evropska država, i ona će sama kreirati svoje zakonodavne prioritete", poručio je Marković.

Upitan zašto ne potpiše temeljni ugovor, odgovorio je da Temeljni ugovor nema nikakve veze sa Zakonom.

"Mi smo temeljne ugovore potpisali sa Katoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom potpisali mnogo prije nego što se i krenulo sa izradom zakona. U to vrijeme, ja sam svjedok napora da sa SPC takođe potpišemo ugovor, ali nije bilo saglasnosti", kazao je Marković

On je rekao i da ne napada mitropolita, već govori da se vjerska osjećanja ljudi ne zloupotrebljavaju u političke svrhe.

"Jer ako mislite da je nakon litije duhovno i vjerski opravdano izaći, lomiti i uništavati društvenu imovinu, vrijeđati i povrjeđivati policajce, onda imam pravo da upozorim i mitropolita i sveštenstvo i svakoga drugoga u Crnoj Gori", kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, na dan održavanja sjednice parlamenta, rekao je Amfilohiju da odmah počnu da rade na zaključenju temeljnog ugovora.

"Dakle, nije do nas, nego je do njih. Mitropolitu sam ponovio, a i on je to sam rekao, da samo za vrijeme njegovog stolovanja u stolici mitropolita crnogorsko-primorskog, je obnovljeno 600 crkvenih objekata u Crnoj Gori", kazao je Marković.

U Crnoj Gori se, kako je kazao, Srbi osjećaju komforno, osim njihovih političkih predstavnika.

"Od prethodnog popisa, gdje je bilo devet odsto građana koji su se izjašnjavali kao Srbi, danas imamo 27 odsto njih. To ne da ne govori o progonu, nego o afirmaciji pozicija Srba u Crnoj Gori. Ako je mitropolit spreman, već od sjutra možemo razgovarati", poručio je Marković.

Upitan da će nadležni organi reagovati na govor mržnje i pozive na nasilje, odgovorio je da u svakoj ovakvoj situaciji, prostor dobijaju nedobronamjerni i ekstremni pojedinci.

"Kao predsjednik Vlade se ne bih bavio porukama na portalima. Ono što želim da poručim savjesnim građanima je da budu sigurni da ovdje neće biti nikakvog sukoba", poručio je Marković.

Kako je naveo, u Crnoj Gori nikome nije tijesno- ni Srbima, ni Crnogorcima, ni Albancima, ni muslimanima-Bošnjacima, ni Hrvatima, ni bilo kome drugome.

"Crna Gora je dom za sve, ali u njoj će se morati poštovati crnogorski zakoni i pravila, a ne nečija druga", zaključio je Marković.

Prilog: Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари60

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније