Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

26. 12. 2019. 07:11 >> 07:10

TERITORIJALNA ORGANIZACIJA

Živković: Rješenje rezultat dogovora

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji još jednom ćemo razmotriti na Zakonodavnom odboru. Analiziraćemo primjedbe Vlade i sagledati eventualnu potrebu za nekim izmjenama, kazao je za Pobjedu Danijel Živković, poslanik DPS-a i jedan od potpisnika predloženog zakona, povodom negativnog mišljenja Vlade o tom aktu.

 

Živković, koji je učestvovao u izradi prijedloga u Radnom odboru 2 Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kazao je da "po procedurama, mišljenje Vlade nije obavezujuće za Skupštinu".

"Ovo zakonsko rješenje rezultat je dogovora sa Radnog odbora 2. Još jednom ćemo ga razmotriti na sjednici Zakonodavnog odbora, ali odluku tog tijela ne mogu prejudicirati. Mišljenje Vlade nije prepreka da se o prijedlogu raspravlja. Pogledaćemo u čemu se sastoje primjedbe i do zaključenja rasprave razmotriti eventualnu potrebu za dodatnim intervencijama", rekao je Živković.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji jedini je akt kojeg su usaglasili vlast i opozicija u Odboru za izborne reforme, odnosno u Radnom odboru 2, ali je Vlada Skupštini sugerisala da ga ne bi trebalo usvojiti jer je suprotan Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Predloženim tekstom predviđeno je da su gradonačelnici glavnog grada i prijestonice, kao i predsjednici opština, obavezni da donesu odluku o privremenom određivanju naziva naselja, ulica i trgova, ukoliko to nijesu učinili lokalni parlamenti. Predsjednik opštine, prema predloženim izmjenama, obavezan je jednom mjesečno, nakon stupanja na snagu ovog zakona, ministarstvu nadležnom za poslove lokalne samouprave dostaviti informaciju o implementaciji odredbi ovog zakona na teritoriji jedinice lokalne samouprave.

Vlada Crne Gore ocijenila je da su predložene odredbe suprotne Zakonu o lokalnoj samoupravi koji, kako su naveli, jasno propisuje u kojim slučajevima predsjednik opštine može privremeno donositi akte iz nadležnosti SO.

"Predsjednik opštine može privremeno donositi akte iz nadležnosti Skupštine opštine, ako ona nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti, dok se predloženim rješenjem ovlašćenje predsjednika opštine proširuje i na donošenje privremene odluke o nazivima naselja, ulica, trgova. Predloženo rješenje u članu 10a Prijedloga zakona, po našem mišljenju, suprotno je članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, s obzirom da tim članom nedonošenje odluke o nazivima naselja, ulica i trgova nije predviđeno kao razlog za donošenje privremene odluke predsjednika opštine", navodi se u mišljenju Vlade.

Vlada je, između ostalog, ocijenila neprihvatljivim sa aspekta sistema funkcionisanja lokalne samouprave i rješenje po kojem je predsjednik opštine obavezan da jednom mjesečno Ministarstvu dostavi informacije o sprovođenju odredbe o imenovanju naselja, ulica, trgova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније