Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

25. 12. 2019. 06:49 >> 09:07
18

AMFILOHIJE UPUTIO PISMO

"Poslanici da ne glasaju o zakonu"

Ovako formulisan Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore, te vas pozivamo da svojim učešćem ne dajete legitimitet raspravi i glasanju o ovom aktu ili da glasate protiv njega, ako, ipak, razum ne prevlada, pa dođe do glasanja o njemu, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u pismu koje je dostavio poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGVD, Force i Liberalne partije (LP).

 

Amfilohije je, kako se to navodi u pismu koje je objavio Dan, upozorio poslanike da je predloženi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na Crkvu.

Istovjetna pisma mitropolit je dostavio i predsjedniku države, Vlade, ministrima pravde i ljudskih i manjinskih prava Milu Đukanoviću, Dušku Markoviću, Zoranu Pažinu i Mehmedu Zenki.

"Nakon što smo Vam preko Vašeg Kluba poslanika, uz propratno pismo, poslali Primjedbe Mitropolije na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, obraćamo Vam se ovoga puta i lično sa nadom da nećete podržati taj Predlog zakona koji grubo diskriminiše Pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je prije osam vijekova osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski. Ističemo da naša Crkva ne traži i ne očekuje nikakve privilegije i da nijesmo protiv pripreme i donošenja novog zakona. Budući zakon se mora pripremiti u aktivnom i odgovornom dijalogu Vlade sa crkvama, vjerskim zajednicama i pravnim stručnjacima, u skladu sa obavezujućim normama međunarodnog prava i Ustava Crne Gore", naglasio je mitropolit u pismu poslanicima.

Poručio je da su istinski dijalog i neophodno usklađivanje sa Ustavom i međunarodnim standardima ovoga puta izostali.

"Detaljna pravna analiza je sadržana u Primjedbama koje su poslate Vašem poslaničkom klubu da ne smijemo ovom prilikom izostaviti činjenicu da će se ovaj zakon, prije i iznad svega, odnositi na našu Crkvu, što su jasno saopštili i najviši državni funkcioneri, budući da je Vlada Crne Gore 2011. i 2012. godine zaključila temeljne ugovore sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom. Mi smo, takođe, izrazili želju i zvanično smo obavijestili Vladu da želimo da i sa našom Crkvom zaključi Temeljni ugovor sa istim obimom prava i obaveza, ali Vlada nije iskazala spremnost i dobru volju da zaključi ugovor. Iz tog razloga, proces pripreme i donošenja novog zakona je dodatno opterećen kroz narušenu ustavnu ravnopravnost crkava i vjerskih zajednica i diskriminaciju naše Crkve, jer je, bez ikakve sumnje, novi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na našu Crkvu", upozorio je mitropolit u pismu.

Amfilohije je istakao da novi zakon, ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, u 21. vijeku uvodi pravni partikularizam, pravnu likvidaciju stečenog i sudski potvrđenog pravnog subjektiviteta naše Crkve i konfiskaciju crkvene sakralne i ostale nepokretne imovine u ad hok diskriminatornom postupku.

"Ova činjenica narušavanja ustavne ravnopravnosti vjerskih zajednica, koju će ovaj zakon, bez ikakve sumnje, da proizvede, zahtijeva posebnu osjetljivost svih poslanika, kako onih pravoslavne vjere, tako i onih drugih vjera ili nevjerujućih, koji neće na isti način biti pogođeni ovakvim zakonom. Ponavljamo Vam i u ovom ličnom obraćanju ono što smo već javno saopštili: ovako formulisan Predlog zakona ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore, te Vas pozivamo da svojim učešćem ne dajete legitimitet raspravi i glasanju o ovom Predlogu zakona ili da glasate protiv njega, ako ipak razum ne prevlada, pa dođe do glasanja o njemu", upozorio je mitropolit.

Pismo je Amfilohije poslanicima DPS-a Branimiru Gvozdenoviću, Daliborki Pejović, Marti Šćepanović, Petru Ivanoviću, Mariji Ćatović, Andriji Nikoliću Mirsadu Muriću, Ani Nikolić, Maji Bakrač, Halilu Dukoviću, Predragu Sekuliću, Suadu Numanoviću, Bogdanu Fatiću, Branku Čavoru, Aleksandri Vuković, Miodragu Vukoviću, Luiđu Škrelji, Filipu Vukoviću, Nikoli Rakočeviću, Nadi Drobnjak, Miloradu Vuletiću, BrankiTanasijević, Jovanki Laličić, Mihailu Anđušiću, Radulu Novoviću, Dragutinu Papoviću, Sanji Pavićević, Milopgu Nikoliću, Zvonku Vukoviću, Danijelu Živkoviću, Momčilu Martinoviću, Nikoli Divanoviću, Neli Savković Vukčević, Žani Filipović i Nadi Nenezić, zatim poslanicima Adrijanu Vuksanoviću iz Hrvatske građanske inicijative, Necadu Dreševiću i Ervinu Ibrahimoviću iz Bošnjačke stranke, Genciju Nimanbegu iz Force, Andriji Popoviću iz Liberalne partije, te poslanicima SD Ivanu Brajoviću i Borisu Mugoši.

Pismo je dostavio i poslanicima SDP-a Ranku Krivokapiću, Rašku Konjeviću, Džavidu Šaboviću i Draginji Vuksanović Stanković.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније