Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 12. 2019. 14:42 >> 15:45
21

POZDRAVIO STAV EU

Bečić: Povući Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Nakon svih kritika i preporuka koje stižu zbog procesuiranja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, sa različitih strana, blokade sistema, duboke krize, nemira i tenzija, Vlada je dužna da povuče predmetni Predlog zakona, da otvori dijalog sa onima na koje se zakon odnosi, kako bi se omogućile sveobuhvatne izborne reforme, kazao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

"Pozdravljam današnje saopštenje Evropske unije kojim se jasno kaže da regulisanje vjerskih pitanja zakonom mora da bude urađeno na način koji okuplja sve zainteresovane strane, kao i da bude u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava i preporukama Venecijanske komisije, kazao je Bečić. 

On dodaje da, kako je kazao, sve dobronamjerme domaće snage, međunarodni partneri, Sveta stolica, uporno pozivaju na dijalog i saglasje sa onima na koje se Zakon odnosi, a to su crkve i vjerske zajednice.

"Jedino DPS odbija dijalog sa tradicionalnim crkavama i vjerskim zajednicama, odbija preporuke međunarodnih partnera i jednostranim, isključivim, potezima unosi razdor, nemir, tenzije i zaustavlja proces sveobuhvatnih izbornih reformi, a time i dalji evropski put naše zemlje", kazao je Bečić.

Bečić tvrdi da je sada jasno da je DPS pobjegao od izbornih reformi jer, kako je kazao, nije imao odgovor na 16 zakonskih projekata i preko 200 konkretnih rješenja Demokrata i drugih opozicionara.

"Nijesu imali odgovor na novi način glasanja, koji eliminiše flomastere i geometrijske figure, koncept izbora u jednom danu, novi način identifikacije birača otiskom prsta, uparivanje registara, eliminisanje bb adresa i čišćenje biračkog spiska, što zajedno eliminiše fantom birače i duple glasače, novi model DIK i ASK-a, oduzimanje vođenja biračkog spiska MUP-u i dodjeljivanje istog reformisanom i kredibilnom DIK-u, Predlog Zakona o Vladi, odličan set medijskih zakona, drastične reforme Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kojima se ukidaju donacije i gotovinsko poslovanje, ali i uvode reformske promjene u oblasti zabrana i ograničenja, kao i more drugih zakonskih projekata i rješenja", precizirao je predsjednik Demokratske Crne Gore.

On tvrdi da je DPS, kako je kazao, u strahu od ovih rješenja i sveobuhvatnih izbornih reformi, panično pobjegao izvadivši iz fioke nakon pet godina od javne rasprave Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je, kako je dodao, Crnu Goru nakon političke, uveo i u duboku identitetsku krizu.

"Nakon svih kritika i preporuka koje stižu zbog procesuiranja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, sa različitih strana, blokade sistema, duboke krize, nemira i tenzija, Vlada je dužna da povuče predmetni Predlog zakona, da otvori dijalog sa onima na koje se zakon odnosi, da relaksira izbornu godinu tema koje dijele, svađaju i unose razdor, kako bi se omogućile sveobuhvatne izborne reforme, koje treba da dovedu do poštenih izbora, a time i promjene vlasti, odnosno izbora nove, reformske Vlade, koja će krupnim koracima krenuti ka unutrašnjem oporavku drustva, a time i sigurnom putu u EU", istakao je Bečić.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније