Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

18. 12. 2019. 16:46   >>  17:13 17

DEMOKRATE

Povucite Zakon, vratićemo se u Odbor

Demokratska Crna Gora vratiće se u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva ako bude povučen Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazali su iz te partije i upozorili da bi parcijalno usvajanje propisa bilo u suprotnosti sa preporukama OEBS-a.

Poslanik Momo Koprivica kazao je, na konferenciji za novinare u parlamentu, da osim povlačenje Predloga zakona, traže i otpočinjanje dijaloga između države i vjerskih zajendica kako bi se postigla najveća saglasnost sve tri tradicionalne konfesije sa tim aktom.

“To nije zakon protiv slobode vjeroispovijesti nego i građanske Crne Gore. Njegovo predlaganje je akt sračunat za izazivanje međunacionalne i međuvjerske mržnje i netrpeljivosti, na izazivanje podjela i tenzija”, ocijenio je Koprivica.

On je kazao da su Demokrate, ukoliko se povuče zakon, spremne da se odmah vrate u Odbor i da "zadaju završni udarac DPS-u".

Kako je rekao, najava DPS da će sami usvajati propise dokaz je njihove pogubljenosti i dezorjentacije.

“Ako DPS krene u parcijalno usvajanje propisa, to je dokaz da ne pregovaraju sa međunarodnom zajednicom i da nemaju njenu podršku. To bi bilo privatno zakonodavstvo DPS-a koje bi mogli da koriste samo za svoje lične potrebe”, istakao je Koprivica.

On je rekao da DPS nije predložio nijedno rješenje, dok je su od rješenja Demokrata prihvatili samo zakon o teritorijalnoj organizaciji.

“Nijedno rješenje DPS-a nema u skupštinskoj arhivi, a Demokratska Crna Gora je prije isteka roka predala 200 rješenja i 16 zakonskih projekata”, rekao je Koprivica.

Poslanik Vladimir Čađenović rekao da koliko je DPS spreman da manipuliše najbolje pokazuje najava da će izborna rješenja predložiti parlamentu.

“Očito da je ovakva najava samo marketinško sredstvo da sebe predstave kao nekog ko je spreman da reformiše izborno zakonodavstvo, i to još sami sa sobom, na selektivan način. Kako možete očekivati od nekoga ko krade izbore da sebe spriječi u tome sopstvenim rješenjima”, dodao je Čađenović.

Prema njegovim riječima, Demokrate su dostavile sva rješenja koja su garant prvih slobodnih i fer izbora.

Čađenović je istakao da DPS želi parcijalno usvajanje propisa za koje nije potrebna dvotrećinska većina i upozorili da bi to bilo u direktnoj suprotnosti sa preporukama OEBS-a koje nalažu sveobuhvatnu reformu gdje su usključeni svi relevantni akteri.

Što se tiče podrške međunarodne zajednice, Koprivica je rekao da DPS nema podršku međunarodne zajednice ni za kršenje odluke o Odboru, ni za kršenje Briselskog plana, ni za Predlog zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Upitan da prokomentariše poziv Demokratskog fronta da 26. decembra dođu u parlament, Koprivica je rekao da bi bilo neozbiljno komentariše one koji najavljuju polivanje benzinom i paljenje u Skupštini.

“Mi ne želimo da prisustvom dajemo legitimitet DPS-u, povukli smo se iz Odbora dok se ne povuče zakon koji dijeli Crnu Goru, treba i tako oni da se povuku iz Skupštine da ne daju legitimitet tom postupku”, dodao je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније