Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 12. 2019. 13:38 >> 13:35
29

MATICA CRNOGORSKA

Amfilohije organizuje puč na suverenu državu

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije stvorio je državu u državi, ocijenili su iz Matice crnogorske. Naglašavaju da sad kad je crnogorska vlast konačno odlučila da zakonski uredi status vjerskih zajednica, Amfilohije organizuje puč na suverenu državu, politički trguje sa dijelom opozicionih partija, koje ostrašćeno pozivaju na građanski rat.

Iz Matice crnogorske navode da su se u toj organizaciji prema sekularnoj građanskoj Crnoj Gori, kao i prema Crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, nedvosmisleno odredili svojim Programom "Crna Gora na evropskom putu".

U skladu sa tim, kako su kazali, Matica crnogorska dvadesetpet godina upozorava crnogorsku javnost i vlast, na razorno političko djelovanje SPC u našoj državi.

"Instalirana kao mesija i jatak srpskog šovinizma i dominacije, SPC se bavi ukidanjem i kompromitovanjem crnogorske države i crnogorskog identiteta", navode iz Matice.

SPC se, kako ocjenjuju, ponaša kao politički faktor, prkosi društvu, ignoriše zakone.

"Ona slijedi duh Podgoričke skupštine i ukaze regenta o ukidanju Crnogorske crkve, naroda i države! Ona razvija ideologiju četništva kao jedinstvenu anticrnogorsku matricu i predstavlja štab pete kolone velikosrpskog hegemonizma u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Oni tvrde da je vlast tolerisala takvo ponašanje saradnjom, nečinjenjem i ustezanjem da primijeni zakon.

"Poglavar SPC u Crnoj Gori je tako uspio da stvori državu u državi i da beskrupulozno sije laži o Crnogorcima i crnogorskoj kulturi. Sad kad je vlast konačno odlučila da zakonski uredi status vjerskih zajednica, on organizuje puč na suverenu državu, politički trguje sa dijelom opozicionih partija, koje ostrašćeno pozivaju na građanski rat", ističu iz Matrice.

Kulminaciju "ove histerije", kkao su kazali, predstavlja namjera da zloupotrijebi ćivot i mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

"Ali ne za slavu i milost Crne Gore, već za njen rastur i zlu krv. On kopa jamu iz 1918. koju je zauvijek zaravnila antifašistička oslobodilačka borba i referendum o nezavisnosti", dodaju iz Matice crnogorske.

Oni poručuju da država ima obavezu da štiti integritet i dostojanstvo Crne Gore svim zakonitim sredstvima, bez odstupanja i ustupanja.

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti obezbjeđuje građanima punu vjersku slobodu, a državi vlasništvo nad objektima koji su dio njene istorije, kulture, svijesti o sebi, njenog suvereniteta i identiteta", navodi se u saopštenju Matice crnogorske koje potpisuje njen predsjednik Dragan Radulović.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније