Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 12. 2019. 11:23   >>  11:25 6

SNS PISAO VUČIĆU

"Uključite se u rješavanje probema srpskog naroda u CG"

Srpski nacionalni savjet Crne Gore (SNS) uputio je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga pozivaju da se uključi u rješavanje problema srpskog naroda u Crnoj Gori jer je kako su kazali opstanak Srba u Crnoj Gori važan koliko za Crnu Goru, toliko i za Srbiju.

Srpski nacionalni savjet Crne Gore Vučiću je predočio, ka kako su kazali, "strah od nestabilnosti i pogroma srpskog naroda u Crnoj Gori".

"Nepodnošljivi pritisak aktuelne vlasti, koji je iz dana u dan sve veći, prijeti eskalacijom nasilja sa nesagledivim posljedicama. Nesporne su činjenice da je srpski narod u ovom trenutku u potpunosti izopšten iz državnog sistema Crne Gore. Srbima su uskraćena sva stečena prava, a u državnim institucijama za njih već više godina nema mjesta", navodi se u pismu.

Pravo normalnog života u Crnoj Gori, kako su kazali, imaju samo Srbi spremni na odricanje i promjenu identiteta.

"Političke stranke, koje glasa srpski narod, već su više godina smišljeno blokirane montiranim sudskim procesima, dok su srpskim organizacijama, koje se bave identitetskim pitanjima uskraćena sva legitimna i zakonom predviđena prava. Takav odnos države prema sopstvenom narodu Srbi su podnosili, nadajući se boljim vremenima i nagovještajima demokratije, koji su se pokazali lažnima", kazali su iz Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore.

Vladinim predlogom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako su kazali, sva nadanja o prevazilaženju identitetskih nesporazuma između Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori su nestala.

"Zakon predviđa otimanje svetinja Srpske pravoslavne crkve, što je posljednja faza urušavanja srpskog identiteta. Uz pomoć manjinskih naroda: Bošnjaka-muslimana, Albanaca i Hrvata, koji su već duže vremena nadređeni većinskom, pravoslavnom, narodu sprema se usvajanje ovog inkriminisanog zakona. Bez obzira što ih ova problematika ne dotiče, manjinski narodi su spremni da podrže sva rešenja koja su protiv interesa srpskog naroda, što nesumnjivo narušava relativno tolerantne međunacionalne odnose", navodi se u pismu Vučiću.

Iz Srpskog nacionalog savjeta predsjedniku Srbije su kazali da je očigledno da je aktuelna vlast opredijeljena na asimilaciju ili progon srpskog naroda iz Crne Gore.

"Okupljeni oko Srpske pravoslavne crkve i svog sveštenstva, s uporištem u prirodnom pravu da se ne priznaju odluke koje ne proishode iz slobodno izražene volje građana, Srbi su odlučni da brane svoje svetinje po svaku cijenu", kazali su.

Iz Srpskog nacionalog savjeta pozvali su Vučića da se javno i najkonkretnije uključi u rješavanje tog problema, i da u tom poslu iskoriste sve diplomatske mogućnosti kako bi se po tom pitanju postiglo pravedno rješenje. Pozvali su ga da na svaki način pomognete srpskom narodu, uz insistiranje na njegovom jedinstvu i strpljenju, jer je opstanak Srba u Crnoj Gori važan koliko za Crnu Goru, toliko i za Srbiju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније