Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

17. 12. 2019. 10:07 >> 16:06
4

MARKOVIĆ I ORAV

Proširenje EU se nastavlja

Vlada je ohrabrena izborom nove Evropske komisije i porukama koje govore da se proširenje vraća u fokus briselske politike, poručio je premijer Duško Marković. I šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je poručio da se proces proširenja nastavlja.

Marković je na okruglom stolu o saradnji Vlade i nevladinih organizacija u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kazao da EU nema alternativu.

“Za nas EU nema alternativu. Predano radimo na ispunjavanju evropske agende. Ohrabreni smo izborom nove EK i porukama koje govore da se proširenje vraća u fokus politike u Brisel”, naveo je Marković.

Marković je istakao da jedino kontinuiran i konstruktivan dijalog Vlade i NVO sektora, iz kojeg se uči i sazrijeva može i treba biti nova pokretačka snaga našeg društva.

“A ne uslovljvanje, isključivost i jednostranost”, zaključio je premijer.

Marković je istakao da je Vlada kroz nekoliko zakonodavnih aktivnosti uspjela da primijetno unaprijedi ambijent za rad NVO sektora.

“Ove godine je iz državnog budžeta za projekte NVO opredijeljeno 3,5 miliona eura. Tendencija rasta budžetske podrške radu NVO je evidentna, pa je u protekle dvije godine Vlada kofinansirala je 69 projekata NVO u ukupnom iznosu od 1,2 miliona eura”, naveo je premijer.

Tokom sastanka šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je istakao značaj procesa konsultacija i veće otvorenosti za prijedloge civilnog sektora tokom EU pregovora.

Orav je kazao da je počela sa radom nova Evropska komisija i da je to značajno za sve zemlje kandidate. On je dodao da se, iako je bilo nekih pomiješanih signala iz EU, proces proširenja nastavlja kao i da su vijesti o poglavlju 8 signal za to.

„Ako EU nešto obeća, Evropska unija će onda to ispuniti“, rekao je ambasador Orav i dodao da je važno da Crna Gora nastavi sa svojim reformama.

Osvrćući se na uloga NVO u procesu evropskih integracija, ambasador Orav je kazao da ona ne smije da bude potcijenjena. Dodao je da su u svom posljednjem izvještaju konstatovali da je poboljšano zakonodavno, institucionalno i finansijsko okruženje u kojem rade organizacije civilnog društva, te da su prisutni neki konkretni rezultati.

Današnji sastanak sa NVO je treći ove godine na kojem premijer Marković razgovara sa predstavnicima civilnog sektora. Okrugli sto je organizovan u okviru projekta eu4me, koji finansira EU, a implementira UNDP u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније