Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

16. 12. 2019. 07:11   >>  07:13 5

RAKOČEVIĆ PORUČIO

Rješenja na stolu, fali zrelosti opozicije

Šef poslaničkog kluba DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Rakočević kazao je da je siguran da radnih grupa, Odbora i radnih tijela za reformu izbornih zakona više neće biti.

 

"Umorili su se građani od toga. Odbor je odgovorio zadatku i produkovao određene rezultate. Rješenja su na stolu, samo fali zrelosti naše političke alternative, da se za njih glasa. Ovog puta, za razliku od 2017. godine, imamo sugestije dijela opozicije, koji je učestvovao u radu Odbora, te stoga vladajuća većina, oslanjajući se i na te sugestije, a prevashodno na preporuke međunarodnih institucija, može kreirati rješenja za koja postoji šira saglasnost od one koju obezbjeđuje politička ideja o izbornim zakonima, isključivo partija na vlasti", kazao je Rakočević za Pobjedu.

On je nagovijestio da će predsjednik Odbora i članovi iz reda vladajuće većine uskoro saopštiti konkretan plan za period do kraja godine.

On vjeruje da je odbor blokiran odlukom Demokrata, "koje nijesu odoljele političkom oportunizmu, nasuprot odgovornosti prema državi i njenom sistemu".

"Naime, napustili su Odbor, prevashodno zbog nedostatka političke hrabrosti da dovrše dogovore sa vladajućom koalicijom, na koje ih je primorala međunarodna zajednica, sa dobrom namjerom daljeg unapređenja izbornog sistema u Crnoj Gori. Hrabrost je bila potrebna opoziciji za dogovor, jer bi on doprinio demokratizaciji društva, ali bi, u kratkom roku, naštetio njihovom političkom rejtingu. Na taj scenario Demokrate nijesu bile spremne i ovakav potez je očekivan jer je bilo jasno, u posljednjim danima rada, da kolege iz DCG-a samo traže alibi za već pripremljenu odluku o napuštanju Odbora, iako su rješenja gotovo dogovorena", istakao je Rakočević.

U ovom trenutku, kako je rekao, ne očekuje da opozicija ima dovoljno motiva da unaprijedi sistem u Crnoj Gori, "polazeći od, pritom veoma pogrešne, pretpostavke da što je gore za političku i društvenu stabilnost, to je bolje opoziciji".

"Dvotrećinska podrška povodom gotovo bilo kojeg rješenja kojem je pretpostavljena, znači istovremeno mogućnost da opozicija blokira taj dio sistema i napretka. Nažalost, opozicija tu mogućnost ne propušta. Mislim da će 2020. godina donijeti odgovorniji pristup naše političke konkurencije, a da će ukupna javnost izvršiti pritisak na sve političke strukture da stave sa strane partijske i okrenu se državnim interesima", vjeruje Rakočević.

Odgovarajući na pitanje da li diplomatska ofanziva SPC, pritisci partija i potez sa moštima sveca može uticati na vladajuću koaliciju da povuče ili prolongira zakon o slobodi vjeroispovijesti, Rakočević je rekao: "Povlačenja odluke da se zaštiti državni interes - nema. Priželjkujemo civilizovan odnos svih aktera povodom ovog, saglasni smo svi, vitalno važnog pitanja za Crnu Goru i njenu samosvojnost. Naša namjera je i ovim zakonom da dodatno liberalizujemo društvo i ojačamo karakter građanske države, u kojoj se svi osjećaju kao na svome, jer jesu na svome", kazao je Rakočević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније