Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

16. 12. 2019. 06:39 >> 06:38

DAMJANOVIĆ VJERUJE

Nova pravila moguća i u izbornoj godini

Imajući u vidu namjeru vladajućih struktura da se, umjesto dijaloga o stvaranju uslova za slobodne izbore, neophodnim promjenama Ustava i rješavanju v.d. stanja u pravosuđu i tužilaštvu, sve to dodatno destabilizuje, jasno je da se došlo do crvene linije koja dijeli državu i građane od trajnog međusobnog razdora, ozbiljnog unutrašnjeg konflikta i totalne radikalizacije političke scene, kazao je Aleksandar Damjanović, šef posebnog kluba poslanika.

On je za Dan rekao da je zbog svega toga posljednji momenat da opozicija uradi ono što nije od izbora 2016. godine - da sjedne za pregovarački sto i dogovori se o zajedničkom djelovanju.

"To treba uraditi kako u formatu svih 39 opozicionih poslanika, odnosno onih poslanika koji žele da zaustave potencijalnu spiralu destabilizacije i nasilja, ali i u formatu dijaloga sa predstavnicima slobodne političke i stručne javnosti, kako bi se zajedničkom akcijom i svim institucionalnim i vaninstitucionalnim vidovima političke borbe, uključujući i nenasilne proteste, poslala poruka vladajućim partijama da sjednu za sto i razgovaraju o postojećim problemima, kojih nije malo, a ne da stvaraju nove probleme i produbljuju postojeće podjele", jasan je Damjanović.

Kako je upozorio, moguća destabilizacija odnosa unutar državotvornog naroda neminovno destabilizuje kompletno društvo, a u kombinaciji sa sve većim socijalnim jazom i stagniranjem, pa i opadanjem životnog standarda velikog dijela stanovništva, potkopava i same temelje države.

"Zato želim da vjerujem da će i vlast shvatiti da ovakav razvoj događaja ne može donijeti ništa dobro i da je poslednji trenutak da se sjedne za sto i da se u ozbiljnom političkom dijalogu sa opozicijom definišu pravila za slobodne izbore, koja bi sprovela tehnička vlada. To je još uvijek moguće uraditi, nadam se početkom naredne godine, jer za izmjenu i primjenu novog izbornog zakonodavstva nema formalnih prepreka ni u izbornoj godini, iako je bilo pokušaja od jednog dijela tzv. struke da spinuje javnost da je to zakonski nemoguće uraditi. Ukoliko ne bude volje za dijalog, odgovor mora biti u skladu sa potpisima koje su opozicioni poslanici stavili na Sporazum o budućnosti, a to je totalni bojkot kako državnih, tako i predstojećih lokalnih izbora u Tivtu, ako budu zakazani pod postojećim uslovima i sprovedeni od strane aktuelne vlade", rekao je Damjanović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније