Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

12. 12. 2019. 16:36 >> 16:39
1

DARMANOVIĆ

Proširenjem EU postaje stabilnija i sigurnija

Proširenjem EU na Zapadni Balkan, u skladu sa pravilima i propisanim kriterijumima, Evropa samo može postati stabilnija i sigurnija, poručio je šef diplomatije Srđan Darmanović.

“Vjerujemo da svi evropski lideri dijele ovo mišljenje”, rekao je ministar Darmanović, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za predstavnike diplomatskog kora.

Ministar Darmanović je, na prijemu u Vili Gorica, podsjetio na izazove tokom 2019. godine i ključna dostignuća na spoljnopolitičkom planu, pri čemu je naglasio da se saradnja sa diplomatskim korom i zemljama iz kojih dolaze zasniva na dosljednosti, iskrenom i redovnom dijalogu.

Govoreći o evropskim integracijama, ministar Darmanović je kazao da su važni izazovi, kao što su globalna finansijska kriza, migraciona kriza i Bregzit doveli do određenog zastoja na proces proširenja EU na Zapadni Balkan, saopšteno je iz MVP. 

Podsjetio je, između ostalog, da je ovo bila druga godina članstva Crne Gore u NATO, čime je naša država dobila najbolju garanciju teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica, unutrašnje bezbjednosti, stabilnosti i mira.
Istakao je da je Crna Gora dala konkretan doprinos svim politikama NATO-a, od politke odvraćanja i odbrane do projektovanja stabilnosti van granica Alijanse.

Ministar Darmanović je kazao da je u prošloj godini Crna Gora nastavila sa jačanjem regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa i dodao da su spoljnopolitičke aktivnosti naše države u 2019. ojačane sklapanjem više od 40 međunarodnih bilateralnih sporazuma koji su doprinijeli unapređenju saradnje sa mnogim zemljama u različitim oblastima.
 
Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac izrazio je uvjerenje da će diplomatska misija, kao sredstvo mira, dijaloga i razvoja nastaviti da doprinosi ostvarivanju prioriteta vanjske i unutrašnje politike.
 
”U tom procesu ćemo nastojati da ojačavamo politički dijalog i razvijamo bilateralne odnose, pri čemu ćemo u cilju građenja stabilnih i naprednih odnosa u svijetu, uz dosljedno poštovanje načela klasične diplomatije, afirmisati međuzavisnost slobode i demokratije, ljudska prava i potrebu sveopšteg napretka”, kazao je ambasador Bingulac.

Naglasio je da novi izazovi zahtijevaju od svih nas da uz uzajamno poštovanje doprinosimo stabilizaciji i boljem životu građana.
Novogodišnjem prijemu koji je održan u „Vili Gorica“ prisustvovalo je više od 40 predstavnika diplomatskog kora.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније