Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

12. 12. 2019. 15:13 >> 15:11

OCJENA ODHIR-a

Rješenja za sprovođenje izbora u skladu sa preporukama

Eksperti ODIHR-a koji su boravili u dvodnevnoj posjeti Skupštini Crne Gore, ocijenili su da su predložena rješenja iz Nacrta zakona i razjašnjavanje određenih dilema, posebno u odnosu na organe za sprovođenje izbora, uglavnom tehnički usklađena sa preporukama iz izvještaja posmatračke misije, ali da implementacija tih predloga zavisi od dogovora učesnika u ovom procesu.

Kako je saopšteno iz Skupštine, tokom posjete, razgovarali su o Nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika sa aspekta realizacije preporuka OEBS/ODIHR-a povodom parlamentarnih izbora 2016. i predsjedničkih izbora 2018. godine

U okviru posjete održan je sastanak sa članovima Radnog odbora 1 Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavsta.

“Dvodnevnu posjetu obilježio je konstruktivan dijalog članova Radnog odbora 1 sa ekspertima, predstavljen je rad i analizirane dosadašnje aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva, kroz detaljni pregled predloženih rješenja iz Nacrta zakona i razjašnjavanje određenih dilema, posebno u odnosu na organe za sprovođenje izbora”, navodi se u saopštenju.

Bilo je riječi o konkretnim pitanjima, kao što su način izbora članova izbornih komisija, verifiikacija potpisa podrške potrebnih za registraciju izbornih lista, kao i rješavanje pitanja pristupa biračkim mjestima licima s invaliditetom.

“S tim u vezi, predstavljeni su primjeri dobre prakse i usklađenost predloga sa međunarodnim standardima, u cilju izrade kvalitetnih zakonskih rješenja, koji će rezultirati adekvatnom primjenom u praksi”, navodi se u saopštenju. 

Eksperti su se sastali i sa potpredsjednikom Skupštine Crne Gore i predsjednikom Odbora Branimirom Gvozdenovićem, kako bi razgovarali o dosadašnjem učinku rada, ali i budućim koracima u pogledu reforme i realizaciji zadatih ciljeva Odbora. Osim toga, razgovarano je o praktičnim rješenjima i usklađenosti izbornog zakona sa ostalim zakonima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније