Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

09. 12. 2019. 10:00 >> 10:02

SNP

Veliki iskorak u zaštiti žene u vezi sa trudnoćom i porođajem

Socijalistička narodna partija Crne Gore pozdravlja pozitivne novine u Prijedlogu zakona o radu koje se odnose na žene i trudnice. Iz SNP-a navode da će na taj način, ono što su godinama predlagali, konačno dobiti zakonsku formu.

Socijalistička narodna partija izrazila je zadovoljstvo što je predloženim rješenjima napravljen veliki iskorak u pravcu zaštite žene u vezi sa trudnoćom i porođajem, kao i u pogledu pomirenja profesionalnih i porodičnih obaveza.

"Samo zaštićena i jaka žena može biti stub porodice i činilac bez kojeg su zdrava zajednica i društvo nezamislivi", naveli su oni.

U SNP-u ističu da je novim zakonskim rješenjima propisano da poslodavac ne može otkazati ugovor o radu zaposlenoj ženi zbog trudnoće, a ukoliko je otkaz posljedica nepoštovanja radnih obaveza, tada će biti dužan da detaljno obrazloži razloge.

"Važna odredba je i da zaposlena žena koja je odsutna sa rada zbog održavanja trudnoće, porodiljskog ili roditeljskog odsustva ne može biti proglašena zaposlenom za čijim je radom prestala potreba".

Novi Predlog zakona predviđa i pravo zaposlene na jedan dan plaćenog odsustva u toku mjeseca radi obavljanja prenatalnih pregleda, a propisana je i mogućnost korišćenja prava na pauzu radi dojenja djeteta, u trajanju od dva sata u toku rada, koje može koristiti jednokratno ili dva puta tokom dana, navedeno je u saopštenju.

"Posebno je značajno što poslodavci od osobe koja je kandidat za zaposlenje ubuduće neće moći zahtijevati podatke o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, kao ni dostavljanje dokaza koji nisu od neposrednog značaja za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos. Poslodavci ubuduće neće moći da uslovaljavaju zaključivanje ugovora o radu dokazom o trudnoći, niti će moći da odbiju da zaključe ugovor o radu sa trudnom ženom, a u slučaju privremenog rasporeda na drugo radno mjesto, žena će zadržati pravo na zaradu u istom iznosu", saopštili su iz SNP.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније