Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 12. 2019. 13:13   >>  17:33 2

PARTIJE O RTCG

Traže odgovornost Javnog servisa

Političke partije reagovale su povodom snimka koji je juče objavio Javni servis, a na kojem se ne vidi dio kada službenik MUP-a Mladen Mijatović gura novinara Dana Vladimira Otaševića.

Demokratska Crna Gora zahtijeva da se odmah bez odlaganja pokrene postupak kojim će se utvrditi ko je u RTCG i po čijem nalogu objavio nepotpun snimak incidenta u kojem je izvršen napad na novinara DAN-a Vladimira Otaševića.

"Tražimo odgovornost u Javnom servisu, kako bi se utvrdilo ko je suprotno standardima novinarske profesije pokušao nauditi svom kolegi. Nakon što se utvrdi ko je odgovoran za neprofesionalno postupanje, znaćemo i sam motiv ovog čina, koji je očito usmjeren na manipulisanje javnoscu", poručili su iz Demokratske CG.

Ovaj slučaj, kažu, ne predstavlja samo urušavanje novinarske solidarnosti, već veoma opasno djelovanje sa ciljem da se u javnosti stvori netačna slika o cjelokupnom događaju i prije svega pokusaju rehabilitovati Šoškić i Bećirović.

"Iznenađujuće je to što je neko u RTCG, vjerovatno po naređenju „spolja“ pokušao da cenzurom zaustavi širenje javne osude napada na novinara i pasivnog ponašanja tuzioca", navodi se u saopštenju Demokrata.

GP URA: RTCG se stavila na stranu vladajuće partije 

Iz Građanskog pokreta URA su poručili da je RTCG propagandistički revitalizovala napad na novinara medijske kuće čiji je glavni urednik ubijen.

“Taman kada crnogorska javnost pomisli da informativni program Javnog servisa (RTCG) svih građana Crne Gore može zadržati i makar promil profesionalnosti i objektivnosti, aktuelna uređivačka politika iznenadi sa svojim nedopustivim i sramnim dirketnim svrstavanjem na stranu vladajuće partije”, ocijenio je danas šef Medijskog tima URA Bojan Jevrić.

Jevrić ističe da je odličan ilustrativni primjer tome, emitovanje montiranog video materijala na kojem nema samog akta napada na novinara „Dana“ Vladimira Otaševića.

Dodaje, da je najmanje što može da RTCG u ovom trenutku uradi jeste da se izvini Vladanu Otaševiću, medijskoj kući „Dan“, nedvosmisleno stane u zaštiti bilo kog novinara u ovoj zemlji.

“I da kao kruna svega odgovorni za ovaj sramotni skandal u RTCG-u moraju odgovarati i snositi posljedice”, poručio je Jevrić.

Prava CG: Čin gaženja novinarskog kodeksa

Iz Prave Crne Gore poručuju da je, kako tvrde, montaža snimka napada na Otaševića skandalozan čin gaženja novinarskog kodeksa.

“Nakon objavljivanja novog video snimka napada na novinara DAN-a Vladimira Otaševića, na kome se jasno vidi nasrtanje službenika MUP-a i tjelohranitelja biznismena Zorana Bećirovića, Mladena Mijatovića i fizički kontakt sa novinarom, kao i činjenica da je sve to nijemo posmatrao viši državni tužilac Miloš Šoškić, jasno je da je Javni servis montirao snimak koji su objavili i time na neviđen način prevarili javnost Crne Gore, koja finansira ovu medijsku kuću”, poručio je Željko Savović, politički direktor Prave Crne Gore.

TVCG se, kako kaže Savović, tako pridružila Šoškiću, Bećiroviću i Mijatoviću u vršenju krivičnog djela napada na novinara.

“To je skandalozan čin gaženja novinarskog etičkog kodeksa, novinarske kolegijalnosti i elementarne ljudskosti”, naveo je Savović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније