Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 09. 2013. 10:31   >>  17:37 1

NJUJORK

Đukanović: Održivi razvoj-jedini izlaz iz krize

Održivi razvoj predstavlja strateški prioritet Vlade Crne Gore, kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović na sastanku UNDP na kojem je predstavljen globalni izvještaj o nacionalnim konsultacijama o razvojnoj agendi za period poslije 2015. godine.

„Smatram da održivost nudi jedini trajni izlaz iz postojeće krize koji se postiže obezbjeđenjem ravnoteže između valorizacije ekonomskih potencijala i socijalnih kapaciteta, uz potpuno uvažavanje i integrisanje principa zaštite životne sredine. Postmilenijumske konsultacije su reflektovale naše shvatanje da se održivi razvoj tiče svih nas i da njegovo sprovođenje zahtijeva jaka partnerstva svih društvenih struktura“, kazao je Đukanović na sastanku u Njujorku, kome je prisustvovao i generalni sekretar UN Ban ki Mun.

Svjesni smo da su interesi građana, poslovni interesi i 'zeleni interesi' kompatibilni, kazao je Đukanović.

„Razvijaćemo partnerstvo sa naučnim institucijama i poslovnim sektorom kako bi pružili podršku razvoju tehnologija sa niskom emisijom štetnih gasova. U tom smislu, biće neophodno bolje povezivanje obrazovanja i tržišta rada, uvođenje cjeloživotnog učenja kao i unapređenje preduzetničko-inovativnog i istraživački orjentisanog karaktera obrazovnog sistema“.

Crnogorski premijer je najavio da će, u saradnji sa sistemom UN  u Crnoj Gori u januaru naredne godine otvaranje Centra za održivi razvoj.

„Misija Centra biće promovisanje održivog razvoja u kontekstu integracionih procesa. Vjerujemo da će Centar doprinijeti daljoj dostupnosti ekspertize i primjera dobre prakse u oblasti čistih, zelenih tehnologija što će doprinijeti efikasnijem suočavanju sa izazovima sadašnjice“.

Đukanović je kazao da Crna Gora, kao ustavno definisana ekološka država, intenzivno radi na pospješivanju privrednog rasta, pritom vodeći računa da se društveno-ekonomski razvoj bazira na principima održivosti.

„Stoga, Nacionalna strategija održivog razvoja Crne Gore, kao krovni razvojni dokument, integriše univerzalne smjernice o održivom razvoju, prilagođene crnogorskom kontekstu. Milenijumski razvojni ciljevi uspješno se sprovode kroz program mjera i nacionalne indikatore koji valjano odražavaju aktuelno stanje i viziju budućeg razvoja Crne Gore“, kazao je crnogorski premijer na sastanku u Njujorku.

On je kazao kako je uvjere da dalji rad na definisanju razvojne agende za period nakon 2015. godine treba da bude baziran na univerzalnim vrijednostima i viziji, ali sa fleksibilnim mehanizmom implementacije koji će omogućavati optimalan razvoj svake zemlje pojedinačno.

 „Vođena ovim pristupom, Vlada Crne Gore je bila dio globalnog istraživanja o razvojnoj agendi nakon 2015. godine. U saradnji sa sistemom UN u Crnoj Gori sprovedene su inkluzivne konsultacije ,,Crna Gora kakvu želim“ u koje je na pristupačan i interaktivan način direktno bila uključena i laička i stručna javnost. U konsultacijama o našoj zajedničkoj budućnosti identifikovano je osam dominantnih pitanja koja treba da posluže kao osnov za definisanje budućih prioriteta: ekonomija, nezaposlenost, prihodi i ravnomjeran regionalni razvoj; borba protiv kriminala, korupcije i nepotizma; zdravstvo; ravnopravnost; životna sredina; izgradnja infrastrukture; obrazovanje i vrijednosti. Konsultacije su rezultirale najširim konsenzusom, i kao rijetkost, istakle potrebu snaženja društvene osnove utemeljene na solidarnosti, porodičnim vrijednostima, toleranciji, poštovanju drugih i nediskriminaciji“.

Naveo je da je opšti zaključak konsultacija da su dalje aktivnosti na ostvarenju Milenijumskih razvojnih ciljeva glavni prioritet crnogorskog društva i da do 2015. godine treba uložiti maksimalne napore na planu konačnog ispunjenja MRC.

„Time će Crna Gora, u očima međunarodnih partnera, povećati kredibilitet u procesu definisanja novih globalnih ciljeva održivog razvoja“, kazao je crnogorski premijer.

Đukanović je sinoć (po srednjoevropskom vremenu) prisustvovao tradicionalnom prijemu koji je priredio američki predsjednik Barak Obama.

 

 

Andrija Nikolić, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније