Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

06. 12. 2019. 15:00   >>  15:00

DEMOKRATE

Pooštriti uslove za izbor članova Savjeta ASK-a

Uslovi za izbor članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) moraju biti precizniji i strožiji, sa jasno definisanim ograničenjima ko se ne može baviti tim važnim i odgovornim poslom, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica, kazao da je ASK u Crnoj Gori zarobljena institucija koja služi Demokratskoj partiji socijalista (DPS) za verifikaciju bezakonja i sprječavanje svakog vida kontrole finansijskih tokova novca u politici.

"Aktuelni Savjet ASK-a je, kao njen fundamentalni organ, formiran suprotno Zakonu i nema legitimitet“, kazao je Koprivica na zajedničkoj konferenciji Demokrata i Demosa.

Prema njegovim riječima, Komisija za sprovođenje postupka izbora članova Savjeta ASK-a, mora da ima pet članova, dva predstavnika Skupštine, po jednog predstavnika sudskog i tužilačkog Savjeta, kao i jednog prestavnika iz nevladinog sektora (NVO).

„Neophodno je da četiri od pet članova Komsije glasaju za utvrđivanje liste kandidata za članove Savjeta ASK-a i da se na taj omogući punopravna procedura koja će rezultirati legalnim ishodom“, rekao je Koprivica.

U Crnoj Gori, kako je dodao, aktuelni Savjet je nelegalno formiran i nema elementarni legitimitet.

On je rekao da DPS sve radi da bi opstruirao Odbor za izbornu reformu kako bi se spasio od rješenja koje predlaže opozicija.

„Komisija za izbor Savjeta nije imala pet članova koliko traži Zakon, nego četiri što znači da nije bila formirana po zakonu.“, kazao je Koprivica.

Iz svega navedenog, kako je dodao, proizilaze posledice koje ukazuju da je Savjet nelegalan i da nema legitimitet.

Poslanik Demokrata Vladimir Čađenović, rekao je da je u cilju stvaranja minimuma uslova za fer i slobodne izbore potrebno izvršiti korjenitu reformu izbornog i drugog zakonodavsta i da je neophodno intervenisati na zakon o sprečavanju korupcije.

„Ne postojanje povjerenja u rad ASK-a i njenih organa ukazivano je podjednako i od domaćih subjekata i od međunarodnih institucija“, kazao je Čađenović.

Prema njegovim riječima, sagledavajući dosadašnji rad ASK-a, smatraju da je potrebno intervenisati u pogledu preciznijih i strožijih uslova za izbor njenih organa, sa jasno definisam ograničenjima ko se ne može baviti tim važnim i odgovornim poslom.

„Dosadašnji rad ASK-a se nije zasnivao na borbi protiv korupcije u odnosu na sprečavanje korupcije na najvišem nivou“, rekao je Čađenović.

Član Glavnog odbora Demosa Vuko Vlahović, kazao je da su predlozi u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva na pravi način tretiraju one oblasti koje su vladajuće elita godinama zloupotrebljavale u partijske svrhe.

„Tokom poslednje sjednice Odbora bili smo svjedoci opstrukcije od vlasti, koja se služi jeftinim trikovima kako bi spriječila ili odložila demokratske iskorake u oblasti izbornog zakonodavstva i ambijenta“, rekao je Vlahović.

Demos se, kako je istakao, sa slobodnim partnerima i opozicionim građanima bori da izgradi institucionalno uređenju državu u kojoj će pojedincima sklonim korupciji biti onemogućeno da se bave javnim poslovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније