Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

04. 12. 2019. 19:45 >> 20:23

ANALITIČARI RAZLIČITO

Zakon o Vladi, besmislica ili mjera kompromisa?

Zakon o Vladi, koji su juče predložile Demokrate, Demos i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, samo je papir, kojim se želi obesmisliti reforma izbonog zakonodavstva, smatra politički analitičar Srđan Vukadinović. Tvrdi i da je opozicija još jednom pokazala nejedinstvo i želju za vlašću, mimo izbora. I dok on tvrdi da je inicijativa osuđena na propast, analitičar Segrej Sekulović vjeruje da je ponuda dijela opozicije mjera kompromisa, o kojoj bi se moglo razgovarati.

 

Prijedlog Zakona o Vladi koji su predstavili Demokrate, Demos i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, još jedna je ponuda u nizu, koja za cilj ima da se obezvrijedi reforma izbornog zakonodavstva, kaže politički analitičar Srđan Vukadinović.

Navodi dva razloga zbog kojih ponuda nije dobra.

"Prvi je razlog što to nije kompletna opozicija, ovo je samo dio opozicije i u javnosti treba predstaviti tako i to manjinski dio. I drugi razlog je što sve ovo i vlada izbornog povjerenja i njen rok trajanja i sve ostalo donosi se tek poslije donošenja dobrih zakona u odboru za reformu izbornog zakonodavstva", kazao je Vukadinović.

S druge strane, analitičar Sergej Sekulović smatra da je dokument konkretan prijedlog.

"On je prilično jasan, i u ovom trenutku moguće je da je on mjera kompromisa. Ili bar realne osnove za takvo nešto. Da li će dio tog kompromisa doći zaista ostaje da se vidi. Ovo što smo vidjeli u ovih mjesec dva nam ne daje za pravo za neki pretjerani optimizam".

Razloga za otimizam nema jer je očito, kaže Vukadinović da opozicija ne želi da napravi jedinstven dokument, te da se rad odbora za refornu izbornog zakonodavstva uspješno završi . Prijedlog je, kaže sporan i zbog toga što u ovom momentu funkcionišu i Vlada i Parlament.

"Ovi izleti pojedinaca su unaprijed osuđeni na propast. Opozicija kao da ne može da shvati da se ona mora udružiti, da ona mora jedinstveno djelovati, od toga nema ništa. Očito je jedino rješenje koje nju zadovoljava je pobjeda na izborima, a ona se ne može postići tako. Ona se može postići jedino brojem glasova koje se zbroje, i dobije se vlast. Ovako ne", kaže Vukadinović.

Sekulović ipak smatra da prostora za razgovor ima jer je prijedlog od juče nešto između sporazuma o budućnosti i ničega. 

"Ako podjete od jedne platforme koja je bila data trećina, trećina, trećina, i platforme koja se sada nudi ovo jeste u nekom smislu fleksibilnija ponuda. Jeste zahtjev dosta jak, ajde tako da kažem, ali koliko sam shvati nije nešto o čemu se ne može i dodatno pregovarati", kaže Sekulović.

Zakon o Vladi između ostalog predvidja i da ona ima 16 ministarstava, kao i da 40% žena bude na ministarskim pozicijama.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније