Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

04. 12. 2019. 16:46 >> 20:16
22

MARKOVIĆ

Jedinstvo NATO-a ključno za stabilnost i mir

Jedinstvo NATO-a ključno je za stabilnost i mir i ne treba preispitivati funkcionalnost tog saveza, nego raditi na njegovom snaženju i većim sposobnostima, kazao je premijer Duško Marković.

On je rekao da je samit NATO-a u Londonu bio potvrda snage, jedinstva i solidarnosti članica.

“Današnje odluke bile su takve da jačaju i unapređuju politike NATO-a i sposobnost da se taj savez suprotstavi svim savremenim prijetnjama”, naveo je Marković.

Kako je kazao, na samitu se moglo čuti jasno opredjeljenje i interesovanje Alijanse za Zapadni Balkan, a najbolja potvrda toga je prisustvo Sjeverne Makedonije na samitu.

“Pozdravljam njihovo članstvo kao 30. članice NATO-a”, rekao je Marković, navodeći da je ohrabrujuća okolnost da će Sjeverna Makedonija biti sljedeće godine članica Alijanse.

To je, kako je kazao, važno za Zapadni Balkan u cjelini.

Marković je rekao da su sve zemlje jasno konstatovale da je pitanje jedinstva NATO-a ključno za stabilnost i mir i da ne treba preispitivati funkcionalnost Alijanse, nego raditi na snaženju i većim sposobnostima.

Crna Gora je, kako je naveo, saopštila da snažno stoji uz NATO i njegove vrijednosti.

Kako je kazao Marković, NATO je veoma važan za bezbjednost Crne Gore, cijelog regiona i članstvo u tom savezu doprinosi sveukupnom napretku.

On je dodao da je današnji samit NATO-a bio odlična prilika da se obilježi 70 godina postojanja tog najmoćnijeg političkog i vojnog saveza ikada, koji doprinosi miru i stabilnosti članica, ali i na širem planu.

Marković je kazao da je saradnja Crne Gore u okviru NATO-a veoma sadržajna, ne samo kao članice koja je preuzela odgovornost, već na konkretnim operativnim pitanjima koja predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost, kao što su hibridni uticaji i sajber kriminal.

On je podsjetio da je u Crnoj Gori nedavno boravio NATO ekspertski tim za hibridne prijetnje, i ta posjeta, prema njegovim riječima, bila je veoma uspješna i doprinijela je jačanju kapaciteta odbrane Crne Gore, ali i NATO-a u cjelini.

“Danas je sa ovog samita NATO izašao nikad jači, snažniji i solidarniji”, istakao je Marković.

Govoreći o Kini, on je naveo da je ne samo za Crnu Goru, nego i za sve članice NATO-a, ta država i šansa i izazov.

“Jedan od zaključaka je bio da u tom kontekstu uradimo sve kako bi Kinu što bolje razumjeli”, rekao je Marković.

On je poručio da interes Crne Gore nije samo da postane dio nekog saveza, već da je ključno da se društvo razvija, a građani žive sve bolje.

“Naš interes nije da postanemo članica bilo kojeg saveza i zadovoljimo se članstvom, već da dostignemo vrijednosti savremenog i razvijenog svijeta. Crna Gora je u društvu država koje baštine savremene i demokratske vrijednosti”, istakao je Marković.

To je, kako je naglasio, najveći kapital.

“Članice NATO saveza stvaraju uslove da ljudi žive bolje i slobodnije. To su vrijednosti koje ne vidimo, a važne su za svako društvo”, dodao je Marković.

Kako je rekao, Crna Gora je nakon članstva u NATO dobila priliku da razvija svoju ekonomiju na održiv način i zato je nakon članstva u NATO postignut izuzetan ekonomski rast.

Na pitanje da li je tačno da Crna Gora pregovara sa Izraelom o kupovini naoružanja, Marković je odgovorio da je jedna od obaveza da se dostigne predviđeno izdvajanje za odbranu.

“Nema skrivene agende. Želimo da do 2024. dostignemo nivo izdvajanja za odbranu od dva odsto. To uključuje i osavremenjavanje naše vojske i nabavku opreme. Već smo jedan dio nabavili”, rekao je on.

Za sljedeću godinu, kako je naveo, Crna Gora je opredijelila 35 miliona EUR za nabavku opreme.

On je podsjetio da će crnogorski vojnici sljedeće godine biti dio vojne misije u Iraku.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније