Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Radio Crne Gore, Objavila: J.B.Č. ]

03. 12. 2019. 13:41   >>  13:48 18

ZBOG DEMOKRATA

Joković sumnja da će tehnička vlada biti formirana

Socijalističaka narodna partija nema povjerenja u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Predsjednik te partije Vladimir Joković kazao je u intervjuu za Radio Crne Gore da je taj odbor formiran na sumnjiv način i da veći dio opozicije u njemu nema svoje predstavnike.

"Ulazimo u ozbiljan cajtnot. Mislim da predstavnici Demokratske Crne Gore nijesu sposobni da privole vlast na promjenu izbornog zakonodavstva koja bi grantovala fer uslove. Samo je jedinstvena opozicija mogla da izdejstvuje minimume ispod kojih ne bi trebala da izlazi na izbore", kazao je Joković.

SNP traži brisanje fantom birača kojih, kako su kazali, ima između 40 i 60 hiljada, vraćanje poslaničkih mandata partijama, i da stranke manjinskih naroda moraju osvojiti makar 4 i po hiljade glasova za poslanički mandat. Zbog činjenice da se Demokrate jasno ne zalažu za formiranje tehničke vlade Joković je skeptik da će biti formirana.

"Mi smo imali jasnu poruku od komesara Johanesa Hana koji nam je rekao da ne može uticati na razjedinjenu opoziciju, da treba da se objedinimo, odredimo jednog predstavnika sa kojim će imati komunikaciju, a da će oni sve učiniti da dodje do fer i slobodnih izbora. Problem je što opozicija nije smogla snage da se ujedini a jedan od razloga je jednostrano učešće Demokrata u odboru za reformu izbornog zakonodavstva i dogovor sa DPS-om iza leđa opozicije. U ovom trenutku smo mnogo dalje od tehičke vlade nego prije godinu", kazao je Joković.

I pored, kako je kazao, neprincipijelnih dogovora DPS-a i Demokratske Crne Gore predjsednik SNP-a je siguran da bi jedinstven opozicioni nastup bio garant pobjede na predstojećim parlamentarnim izborima. Smatra da svrstavanje u dvije kolone takođe daje odlične izglede za trijumf. Joković smatra da ukoliko ne bude fer uslova za izbore, opozicija treba jedinstveno da odgovori, bilo da se radi o bojkotu ili organizaciji protesta.

"Oni koji nijesu za jedinstven nastup opozicije neka daju svoju formulu, ali treba i da se obavežu da će podnijeti ostavku, kao što ja kažem za sebe, ako rezultat ne bude povoljan za opoziciju. Ukoliko dođe do formiranja dvije kolone, jednu treba da čine stranke koje su bile za zajedničku državu a drugu opozicione stranke koje su na referendumu bile za samostalnu Crnu Goru", kazao je Joković.

Poziv starog - novog predsjednika DPS-a Mila Đukanovića na suzbijanje osporavanja crnogorskog nacionalnog identiteta Joković tumači kao kontinuitet politike podjela.

"U nedostatku rješenja za ekonomska pitanja, rastuće siromaštvo, nezaposlenost, raseljavanje sjevera, Đukanović jedinu šansu za opstanak na vlasti vidi u napadu na Srpsku pravoslavnu crkvu–Mitropoliju crnogorsko primorsku i izazivanje podjela", navodi predsjednik SNP-a.

Pita šta to novo Đukanović ima da kaže nakon 30 godina na vlasti.

"Za tri decenije, nijesu uspjeli ni da okreči ono što su komunisti napravili za isto toliko godina. Mladi odoše iz Crne Gore, siromaštvo raste, ekonomija stagnira, evropska perspektiva je sve dalja. Jedino promjena vlasti može zaustaviti naš pad", kazao je Joković.

O napuštanju SNP-a u posljednje vrijeme Joković kaže "posljedica odlaska Snežane Jonice i rijetkih pojedinaca koji su privrženost partiji mjerili fukcijama na kojima se nalaze i visinom mjesečnih primanja i privilegija, za posljedicu ima sve brojniji povratak i angažman časnih članova SNP-a koji su se u minulom periodu pasivizirali".

Tvrdi da je SNP je u ovom trenutku neuporedivo jača partija, politički, organizaciono, infrastrukturno, finasijski, nego što je to bila 2017. kada je izabran za predsjednika.

"Oni koji formiraju drugu partiju, jer su izgubili privilegije, mogu da je nazovu materijalističkom, jer im je to jedini cilj", navodi Joković.

Ukoliko SNP na predstojećim izborima ne napravi bolji rezultat nego 2016. kada je osvojila tri mandata, predsjednik SNP-a Vladimir Joković je za Radio Crne Gore saopštio da će podnijeti ostavku.

Milutin Tomašević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније