Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

02. 12. 2019. 16:25   >>  20:41 3

MARKOVIĆ U MADRIDU

Fon der Lajen ohrabrila CG na putu ka EU

Samo nekoliko dana od kada je i zvanično preuzela novu funkcju, predsjednica Evropske Komisije, poručila premijeru Dušku Markoviću da Crna Gora od novog saziva evropske Vlade, ima snažnu podršku da nastavi sa reformama. Evropska komisija snažno podržava evropski put Crne Gore i integracija Zapadnog Balkana neće biti sporna, poručila je predsjednica komisije Ursula fon der Lajen tokom susreta sa premijerom Duškom Markovićem u Madridu, na marginama globalne konferencije o klimatskim promjenama.

Ona vjeruje u našu sposobnost i motivisanost da nastavimo ovako snaznu dinamiku, da buducnost Crne Gore u integracionom procesu nije sporna, a sasvim je sigurno da neće biti sporna ni evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Istu poruku Marković je čuo i od premijera Norveške, Estonije, Poljske i Grčke. Ipak, glavna tema konferencije su klimatske promjene. Pred oko 70 svjetskih zvaničnika prvi čovek Ujedinjenih nacija, poručio je da je situacija alarmantna i da su neophodne hitne mjere kako bi se izbjegla katastrofa.

"Crna Gora ostaje snažno posvećena poboljšanju zaštite životne sredine, kvalitetu ekosistema, zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, racionalnom i adekvatnom korišćenju prirodnih resursa, te ulaganju u čiste izvore energije. Jedini prihvatljivi put za nas je onaj koji je baziran na održivom razvoju, sa odgovornim i pažljivim uticajem na životnu sredinu i promjenu klime“, saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković danas u Madridu na sastanku lidera održanog u sklopu XXV Konferencije (COP25) Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (UNFCCC).

Marković je rekao da Crna Gora, koja je Ustavom određena kao ekološka država, dijeli posvećenost međunarodne zajednice traženju najboljih odgovora na klimatske promjene.

„Vlada je, nakon širokih konsultacija, nedavno utvrdila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena. Učinili smo to jer iskreno vjerujemo da borba za zaštitu životne sredine nije samo naša međunarodna obaveza, već interes ove i generacija koje dolaze“ – poručio je predsjednik Vlade.

Marković je u rekao da je Crna Gora je dugoročno planirala razvoj na principima niskih nivoa emisija gasova s efektom staklene bašte, kao i razvoj ekonomije otporne na klimatske promjene.

„Naš udio u globalnim emisijama je izuzetno mali - svega 0,009%. Dodatno smo definisali izuzetno ambiciozan cilj njihove redukcije od najmanje 30% u periodu do 2030. godine, (u odnosu na nivo iz 1990.), želeći da pošaljemo odlučnu i jasnu poruku – učinićemo sve što je u našoj moći. Crnogorska ekonomija već nekoliko godina bilježi dinamičan rast, sa projektovanim ulaganjem od preko 1,7 milijardi eura u zaštitu životne sredine. Prvenstveno kroz kapitalne razvojne projekte u oblasti energetike, saobraćaja, turizma, industrije i poljoprivrede“, poručio je Marković u Madridu.

Po završetku konferencije premijer je novinarima rekao da je Crna Gora kao mala država pokazala ne samo želju nego je potvrdila i svoju spremnost i konkretne politike na planu zaštite životne sredine I suočavanja sa klimatskim promjenama.

„Dakle nema dileme da ćemo mi do 2030. godine ispuniti naše obaveze o smanjenju negativnih emisija” – zaključio je Marković dodavši da je činjenica da je Crna Gora jedina država u Evropi koja je donijela Zakon o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena i da je to dobar primjer odgovornog odnosa naše zemlje.

Marković razgovarao sa premijerom Estonije Jirijem Ratasom

Premijer Marković sastao se na marginama konferencije o klimatskim promjenama COP25 sa estonskim kolegom Jirijem Ratasom.

Premijeri su razgovarali o mogućnostima daljeg jačanja bilateralne saradnje i saradnje unutar NATO-a, naročito kad je u pitanju sajber bezbjednost, suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, ali i unapređenje IT infrastrukture i razvoj digitalne ekonomije u kojima Estonija ima komparativne prednosti.

Razmijenili su i mišljenja o integraciji Crne Gore i Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, čemu će Estonija davati snazan podsticaj nastavljajući čvrstu podršku evropskoj integraciji Crne Gore i ostalih zemalja regiona.

Premijeri su dogovorili skoru posjetu predsjednika Vlade Estonije u cilju konkretizacije ekonomske, bezbjednosne i saradnje u razvoju digitalne agende.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније