Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

30. 11. 2019. 07:12 >> 07:14
18

MITRIĆ SMATRA

I himna s telefona je nepoštovanje simbola

Profesor dr Blagota Mitrić objašnjava kako je puštanjem nacionalne himne sa telefona odbornik Crnogorske u budvanskom parlamentu Miodrag Čučka bacio "pravni bumerang" i sam sebe "zviznuo po glavi".

 

"To je isto nepoštovanje himne i nacionalnih simbola kao i ovo prvo protiv čega se pobunio. Time što je uradio i sam je stao u red onih koji se na posprdan način odnose prema himni i nacionalnim simbolima iako mu to, vjerujem, nije bila namjera", rekao je Mitrić.

Intoniranje nacionalne himne tokom performansa potpredsjednika Crnogorske presjedjeli su odbornici Demokratskog fronta Đorđije Vujović i Janko Dimić, kao i nezavisni odbornik Goran Pejović.

Dimić je, kao odgovor na Čučkin performans, izveo svoj - sa telefona je pustio pjesmu knjaza Nikole "Onamo namo" i ustao tokom njenog intoniranja.

Odbornici Crnogorske napustili su nakon toga sjednicu lokalnog parlamenta, nakon čega je i predsjednik SO Budva Krsto Radović proglasio pauzu i šefove odborničkih klubova pozvao na konsultacije.

Profesor Blagota Mitrić objašnjava kako u ovom slučaju trojica odbornika, koji su sjedjeli tokom intoniranja himne, zapravo i nijesu bili ni dužni da ustaju budući da se himna pušta u skladu sa unaprijed utvrđenim protokom, što ovdje nije bio slučaj.

"Nijesu uopšte dužni da ustaju, jer je to bilo sprdanje sa himnom. Tu je neko trebao da skoči i traži da se prekine ta sprdnja. To nijesu gusle i narodne ode, već nacioanalna himna, a zna se kako se pušta nacionalna himna. Ja bih to nazavo pravni bumerang. Sam je sebe zviznuo po glavi", kaže Mitrić.

Sa ovim stavom saglasan je i predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

"Po tom principu nacionalnu himnu neko može da postavi kao melodiju zvona telefona i ode u kafanu. Onda bi cijela kafana trebalo da ustane kad njemu zazvoni telefon. Pa neće biti", kaže Radulović.

Predsjednik Matice crnogorske zaključuje i kako je aktuelna budvanska vladajuća koalicija od tog grada i lokalnog parlamenta napravila kafanu i kako je to ključni problem u cijeloj ovoj priči.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније