Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

30. 11. 2019. 21:41 >> 21:47
94

KONGRES

Đukanović ostaje na čelu DPS-a, Marković zamjenik

Milo Đukanović ostaće predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) a njegov zamjenik Duško Marković, odlučeno je na osmom kongresu te partije koji je održan u Podgorici. Đukanović je ranije danas kazao da Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku, te da je neophodno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta. DPS, kaže Đukanović, ima razumijevanja za očekivanje jednog dijela javnosti da se obnovi istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

On je tokom Osmog kongresa DPS-a u Bemaks areni rekao da je DPS slijedila, kako je rekao, viziju u koju su utkani svi nacionalni interesi Crne Gore od očuvanja mira, do obnove nezavisnosti.

Primarni interes je, kako je rekao, snaženje državnog identiteta Crne Gore: "I to mora biti mnogo više do sada odgovornost svih državnih institucija".

Đukanović je rekao da DPS uvažava potrebu svih nacionalnih zajednica da afirmišu svoje identitete: "Zato se protivimo svakom pokušaju osporavanja ili nametanja identiteta".

On je rekao da se mora odlučno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.

"Uvijek izgleda nemoguće, dok se ne uradi"

"Najveća je obaveza vladajućih subjekata da na ovu osjetljivu temu vodimo tolerantan dijalog sa svima. Kroz to gledamo i na aktuelne dileme o crkvenom pitanju u Crnoj Gori. Zakon nam treba da uredi odnose između države i crkve. Nije cilj da se mijenjaju nasilno vlasnički odnosi, ali svaka država ima pravo i obavezu da provjeri da li su ti odnosi pretrpjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji", kazao je Đukanović.

DPS, kako je rekao, ima razumijevanja za očekivanje jednog dijela javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

Citirao je Nelsona Mendelu, koji je rekao "Uvijek izgleda nemoguće, dok se ne uradi", kao da se to, kako je rekao, odnosilo na Crnu Goru.

"U vrtlogu 90-ih, uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suočeni sa izborom između rata i mira, odabrali smo mir i suživot svih vjera i nacija, i uspjeli da odbranimo tu vrijednost, što nikome nije pošlo za rukom", rekao je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora uspostavila održivost, a uskoro i potom odličan tempo razvoja crnogorske ekonomije.

Da se Crna Gora pokolebala krajem devedesetih godina, kako je rekao, NATO i EU bi nam danas bili veoma udaljeni, ako bi Crne Gore uopšte i bilo. 

Đukanović: Nastavljen dinamičan proces pregovora s EU

Sva postignuća Crne Gore rezultat su politike koju je predvodio DPS, prvih godina samostalno, a onda u aranžmanu sa partijama u koaliciji.

"Koristim priliku da iskreno zahvalim koalicionim partnerima za odgovoran i patriotski odnos prema našem zajedničkom državnom domu", rekao je Đukanović.

Kazao je da je DPS morala mijenjati od partije pokreta sa dominantnim komunističkim nasljeđem u kojoj je živjelo dvojno srpsko-crnogorsko osjećanje, do danas - organizovanem, moderne i snažne građanske partije lijevog centra.

"Sposobna da prepoznaje matične političke procese na globalnoj, evropskoj i regionalnoj sceni", istakao je Đukanović.

Govoreći o periodu između dva kongresa, Đukanović je rekao da su ga obilježili snažni pritisci dijela domaće javnosti, podržane sa strane, kako bi se promijenio kurs Crne Gore, odnosno članstvo u NATO alijansi.

"Svakodnevno, duže od godinu, pojačavala su se prijeteća upozorenja što joj se može dogoditi ako nastavi evroatlantskim putem razvoja", rekao je Đukanović. 

Članstvo u NATO kruna reformskih napora

Crna Gora, kako je poručio, nikad neće dozvoliti da se u ime prošlosti zatire njeno pravo na bolju i srećniju budućnost.

Članstvo u NATO bila je kruna naših reformskih napora na usvajanju visokih demokratskih standarda: "Nastavljen je dinamičan proces pregovora s EU, otvaranje poglavlja je suštinski završena".

Đukanović kaže da je i danas Crna Gora neupitni lider integracije regiona, dosljednja da ispuni sve uslove za članstvo.

Ukazao je na značajne investicije koje se danas realizuju Crnoj Gori, te milionske investicije otkad je naša zemlja postala članica NATO saveza.

"Istraživanje nafte i gasa u našem podmorju je u toku, sa optimističkom projekcijom ishoda", rekao je Đukanović.

Razvijaju se, kaže, Porto Montenegro, Luštica bej, Portonovi, a planirani su još mnogi projekti koji će promijeniti Crnu Goru kao elitnu turističku destinaciju.

Đukanović je rekao da bi sve bilo lakše kad bi na poslu evropeizacije imali na drugoj strani pertnera koji nas podstiče.

"Nažalost EU je suočena s krizama, migracijama, Bregzitom... a još nema ni nagovještaja u kom bi pravcu išao scenario prevazilaženja ugrožene globalne konkurentnosti Evrope. Retorički, Brisel afirmiše politiku proširenja EU, ali ona je voljom pokazuje se važnijih centara političke moći suštinski zaustavljena, ili prolongirana na duži rok", rekao je Đukanović.

To nas, kako je rekao, više brine nego što nas brine dinamike proširenja kao Balkance.   

"Usred te konfuzije, mi i dalje vidimo ujedinjenu Evropu kao jedinu realnu šansu njenog prestiža", ističe Đukanović. 

Članstvo Crne Gore u EU, kako je rekao, ostaje naš strateški cilj, sa punom sviješću da to ostvarenje neće zavisiti od posvećenosti reformama..

Nastavićemo, kaže on, posvećeno da doprinosima dobrosusjedskoj saradnji u regionu.

"Danas, više nego ikad, ulaganje u obrazovanje i nauku je ulaganje u budućnost", poručio je Đukanović.

Đukanović uoči početka kongresa podsjetio na posljedice razornog zemljotresa koji je pogodio Albaniju, uz obećanje da će naša zemlje nastaviti da pomaže susjednoj zemlji.

"Izražavamo im naše iskreno saučešće i želje za brz oporavak povrijeđenih", rekao je Đukanović, zahvalivši se predstavnicima partija iz Albanije koji prisustvuju kongresu uprkos, kako je rekao, nevoljama koje su zadesile tu državu.

Kongresu prisustvuju makedonski premijer Zoran Zaev, predsjednik SPO Vuk Drašković, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, te predsjednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić.

Brajović: Pred Crnom Gorom nikad lakši izbor

Minutom ćutanja prisutni su odali poštu i preminulim članovima DPS-a između dva kongresa.

Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović kazao je da nikada Crna Gora u svom milenijumskom trajanju nije imala lakši izbor kao što ga ima posljednjih i narednih godina.

"Da bira između prošlosti u kojoj je zalagala svoju slobodu i nezavisnosti i budućnosti u kojom sa svojom slobodom i nezavisnošću stvara nove saveze, kao što je NATO i EU", rekao je Brajović.

Na tom putu smo, kako je rekao, prirodni partneri, a ciljevi su ostvarivi jer imaju podršku građana.

"Odluke su na nama, a mi sigurno biramo progres. Potreban nam je bolji životni standard, Crnu Goru da učinimo bogatijom, da radimo na prevazilaženju podjela u zemlji. Svi moramo tražiti nova rješenja", rekao je Brajović.

U svemu tome, smatra on, DPS ima najveću odgovornost kao najveća partija crnogorske političke scene.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poželio je uspješan kongres DPS-u, uz ocjenu da je pod rukovodstvom DPS-a i Đukanovića lider u ovom dijelu Zapadnog Balkana.

Predstavnici manjina ponosni na partnerstvo

"Vi ste i lider po ekonomskom rastu i BDP-u", rekao je Zaev.

Politički direktor Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić rekao je da su se BS i DPS srele još 2006. na istorijiskoj prekretnici - obnovi nezavisnosti Crne Gore.

"To partnerstvo koje uvažava razlike traje više od decenije. Ponosni smo na zajednički ostvarena istorijska pregnuća, očuvanu multietničku stabilnost, ulazak u NATO i učešće predstavnika manjinskih naroda u institucijama države", rekao je Mustafić.

Adrijan Vuksanović iz HGI kazao je da je ponosan an rezultate koje su zajednički ostvarili. Podsjeća da je u Crnoj Gori sačuvan mir, a da je civilizovana država povratila svoju nezavisnost.

Lider Liberalne partije (LP) rekao je da još od kraja 1997. godine i predsjedničkih izbora, kad su liberali presudno podržali kandidata Đukanovića, traje saradnja politike liberala i DPS-a, koja je od tada na sličnom crnogorskom i evropskom kursu.

"Nakon borbi koje su utemeljile magistralne pravce razvoja moramo raditi na ekonomskom razvoju. Na tom putu LP kao članica ALDE saveza biće iskren partner DPS-a i naših bliskih politika", rekao je Popović.

On se zahvalio DPS-u na veoma plodnoj saradnji između dvije partije, koa će se, kako vjeruje, nastaviti i u narednom periodu.

Po svim vrijednostima, kaže on, Crna Gora je već dio Evropske unije.

"Ono što je posebno bitno da naglasim je da sam radostan što smo ušli u NATO i što su Hrvatska i Crna Gora dvije prijateljske zemlje", rekao je Vuksanović.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmet Zenka rekao je da je Crna Gora prošla teška vremena, te da je ponosan na Crnu Goru gdje ćemo se svi gledati, a da se ne sramotimo jedni prema drugima.

"I pored svih pohvala koji dolaze od međunarodnih faktora imamo one koji to negiraju. Neka im ga", poručio je Zenka.

On kao predsjednik DUA poželio je DPS-u svaki uspjeh, i da budu još jači i umniji.

Predsjednik Force Nazif Cungu kazao je da podrška albanskom narodu, kako za vrijeme rata na Kosovu, tako i nakon zemljotresa u Albaniji, Albance čini ponosnim.

"I potvrđuje ispravnu odluku za saradnju sa DPS-om. Ponosni smo što smo dali doprinos članstvu u NATO", rekao je Cungu, napominjući da je Crna Gora počela sa valorizacijom svojih potencijala.  

Predsjednik Demokratske partije Ulcinj Fatmir Đeka rekao je da su uvjereni da je snažna DPS s Milom Đukanovićem na čelu garant stabilnosti i garant multietničkih odnosa u zemlji.

"U jednu koaliciju, u jedan blok, ne okuplja nas ono što smo bili juče, nego ono što ćemo sjutra zajednički preduzimati", rekao je on.

U ime SDP-a Srbije obratio se Rasim Ljajić, koji je kazao da je naše prijateljstvo izdržalo sve ove godine, i turbulentne periode.

Čanak: Imate što da ostavite potomcima

"U politici je najvažnije da trajate, a vi ne samo da trajete, nego pobjeđujete", rekao je Ljajić.

On je rekao da bez jake stranačke infrastrukture nema uspjeha, ma koliko ideja partije bila dobra: "Ovaj kongres govori o snazi partije kakav je danas DPS. To je ono što treba svakoj modernoj socijaldemokratskoj stranci danas".

Ljajić je rekao da bi svi trebalo da uče na onome što DPS radi.

"Ključni izazov pred svima nama na početku 21. vijeka je jačanje populizma i nacionalizma. Ne smijemo to potcijenimo", rekao je Ljajić na kongresu DPS-a.

Rekao je da vjeruje da će se odnosi Srbije i Crne Gore razvijeti na zdravim odnosima dvije nezavisne i samostalne države.

lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ispričao je da se slikao i pozdravio sa dva delegata, koja su mu rekla da su ustvari Albanci.

Pitao je prisutne kako je moguće da smo došli u tu fazu da se predstavljamo po onome što smo po nacionalnosti.

Drašković: Da je Crna Gora pala 2016, danas bi imali balkansku Siriju

"Svi smo mi na istom putu. Ja malo teže hodam nego prije 30 godina, ali dok jedan korak mogu da napravim, taj korak će biti u pravcu Evrope, u pravcu bratstva Crne Gore i Srbije, jer nemamo mi nikog sem jedni drugi", rekao je Čanak.

Rat po rat, izbori po izbori, državni udar po državni urad, kaže Čanak, i prođe život.

"Treba nešto ostaviti potomstvu, vi imate što da ostavite, imate da im ostavite Crnu Goru koju ste stvorili, koja je vaša, i morate je čuvati jer je Crna Gora jedina država ikada koju ćete istinski moći da nazovete svojom", rekao je Čanak.

Predsjednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković podsjetio je da na prethodnom kongresu podržao članstvo Crne Gore u NATO, te da je ostvarena ta pobjeda.

"Ta pobjeda nije prekretna samo za Crnu Goru. Zamislimo šta bi se desilo da je uspio onaj plan od jeseni 2016, da je tada pala Crna Gora i postala baza za antievropski i antizapadni prodor u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. Šta bismo danas imali. Imali bismo balkansku Siriju i takozvane zamrzute konflikte", rekao je Drašković. 

To, kako je rekao, ne smijemo da zaboravimo.

"NATO alijansi pridružiće se i Sjeverna Makedonija. Većinsko je raspoloženje za članstvo u BiH.Preostaje mi da izrazim nadu da će i Srbija na tu stranu demokratskog svijeta", rekao je Drašković.

Zukan Helez iz SDP-a BiH rekao je da crnogorsku himnu zna napamet, jer je davno učio u osnovnoj školi, ali je tužan što ne može da zna himnu svoje zemlje BiH, jer imaju muziku, ali ne i tekst.

Helez: Sanjam da BiH bude kao Crna Gora

"Nacionalisti koji vladaju BiH 30 godina ne mogu da se dogovore oko teksta himne", kazao je Helez.

Najavio je da će i BiH pomoći komšijama Albancima da prebrode posljedice razornog zemljotresa, kao što je BiH pomogla Crnoj Gori 1979. godine.

"Dok je BiH krvarila, Crna Gora je prošla nekrznuto, dobili ste nezavisnost zahvaljujući DPS-u, Đukanoviću i to morate da cijenite", rekao je Helez.

Podsjeća da je BiH nezavisnost dobila 10 godina prije Crne Gore, ali da je izjedaju tri nacionalizma i dva separatizma. Sanja dan, kako je rekao, kad će BiH biti kao Crna Gora.

"Najveća vrijednost koju je ostvario DPS s koalicionim partnerima je članstvo u NATO. Ovo je područje trusno, ne samo seizmički, već i politički", rekao je on.

Teuta Vudo, iz Socijalističke partije Albanije, kazala je da njena država prolazi kroz bolan period kad su pronašli 50. potvrđenu žrtvu nakon razornog zemljotresa.

"Zadovoljstvo mi je što mogu da se zahvalim kako vama, tako i Vladi, na spremnosti da olakša težak period i bol", rekao je Vudo.

Pozdravila je napored crnogorske vlade da se poboljša položaj albanske manjine u našoj zemlji i rekla da svaka od naših država napreduje prema EU zavisno od svojih kapaciteta.

DPS je saopštio ranije da je današnji kongres najveći u istoriji te partije. Na Osmom kongresu DPS-a bilo je 3.000 učesnika i domaćih i inostranih gostiju.

Podsjećamo, Đukanović, koji je i predsjednik Crne Gore, jedini je kandidat za funkciju šefa stranke, a kandidat za njegovog zamjenika je Duško Marković, koji je premijer od izbora 2016. godine.

Glavni odbor DPS je utvrdio listu kandidata za stranačke funkcije, na kojoj je više od polovine novih lica - privrednika, ljekara, sportista, studenata.

Na listi nema bivših gradonačelnika Podgorice Slovoljuba Stijepovića i Miomira Mugoše, ni bivšeg ministra spoljnjih poslova Milana Roćena. Oni su glavni akteri nekih od afera, a nema ni bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, ni guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića.

DPS je na vlasti u Crnoj Gori od uvođenja višepartijskog sistema ili preimenovanja Saveza komunista 1990. godine, a Milo Đukanović šef partije već 21 godinu, od 1998. godine i rascepa u vladajućoj stranci, kada je njen dotadašnji predsjednik Momir Bulatović (1956-2019.) formirao Socijalističku narodnu partiju.

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари94

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније